Provincie zet campagne in over rijhulpsystemen

(17 januari 2022)

Door heel Noord-Holland rijden bussen met daarop de boodschap: ‘Gebruik jouw slimme auto veilig’.

Deze oproep is gericht aan bestuurders van auto’s waarin rijhulpsystemen aanwezig zijn. Deze systemen kunnen het autorijden veiliger én comfortabeler maken. Vanaf 1 juli 2022 is een aantal van die slimme systemen verplicht in heel Europa voor nieuwe modellen auto’s. De provincie helpt de bekendheid en het veilige gebruik van deze rijhulpsystemen vergroten. 

Campagne op bus gebruik je auto veilig

Veiligheid vergroten

Het doel van rijhulpsystemen is om deelname aan het verkeer veiliger te maken. Dit doen ze door de automobilist te waarschuwen bij gevaarlijke situaties. Echter is het voor een automobilist niet altijd helder welke systemen er zijn en waar ze toe dienen. Soms waarschuwt een auto alleen met een knipperend lampje, of met een geluid. Wanneer een bestuurder niet weet waarom hij gewaarschuwd wordt, kan dit afleidend werken. Er zijn ook systemen die zelf sturen, remmen of parkeren. Om veilig te kunnen rijden is het belangrijk dat je goed weet hoe de systemen werken. Je kunt dat altijd navragen bij je autodealer. 

Verschillende systemen

In elk merk auto kunnen de systemen verschillende namen of afkortingen hebben, maar ze doen min of meer hetzelfde. Rijhulpsystemen helpen de automobilist bijvoorbeeld bij parkeren, het behouden van de juiste rijstrook, of het aanhouden van de maximumsnelheid. Deze systemen werken met camera’s of sensoren op en in de auto. Maar ze gebruiken ook data, bijvoorbeeld over verkeers- of snelheidsborden langs de weg. Rijhulpsystemen worden vaak afgekort met de Engelse verzamelnaam ADAS: Advanced Driver Assistance Systems.

Slimme auto
Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Meer informatie

De bussencampagne verwijst naar de website noord-holland.nl/slimmeauto. Op deze pagina is precies te zien welke systemen verplicht worden en waar ze toe dienen. Ook onderzocht de provincie de werking van twee rijhulpsystemen op provinciale wegen. Lees hier meer over in dit bericht