Coronasteun voor OV ook volgend jaar hard nodig

(14 juni 2022)

Het openbaar vervoer (OV) is een onmisbare publieke voorziening. Om die reden gaf het Rijk tijdens de coronacrisis, waarin reizigersaantallen met wel 50% afnamen, steun aan het OV. Met die steun kon 90% van het OV-netwerk blijven rijden.

Langzamerhand neemt het aantal reizigers in het OV weer toe, maar het gaat nog wel tot 2026 duren voordat alle reizigers zijn teruggekeerd. Het Rijk besloot echter onlangs dat de steun aan het OV aan het eind van dit jaar niet meer verlengd wordt.

Gedeputeerde Jeroen Olthof: "Onbegrijpelijk dat het Rijk stopt met de coronasteun aan het OV. De afgelopen 2 jaar hebben we met elkaar honderden miljoenen in het OV gepompt om het OV tijdens de coronacrisis te laten overleven. Dat is weggegooid geld als nu gestopt wordt met de steun, en dat vlak voordat het OV zich hersteld heeft. Met alle opgaven waar we voor staan (woningbouw, stikstof, bereikbaarheid) is een goed OV-netwerk juist hard nodig. Zonder steun uit Den Haag rijden er volgend jaar minder bussen in Noord-Holland. Terwijl het juist nodig is dat steeds meer mensen met het OV gaan. Alleen zo houden we Noord-Holland bereikbaar én leefbaar.”

De provinciebesturen luiden daarom samen de noodklok: OV is levensader voor werk, woningbouw en welzijn (website provincie Utrecht)

Meer weten over wat een goed OV-netwerk bijdraagt aan de samenleving? Bekijk de factsheet 'Meer ruimte in Nederland door beter OV'. 

OV
 

Uitgelicht