Jongerenprogramma What’s Next zoekt nieuwe camjo-/redactiestagiair

(29 juni 2022)

Altijd al in de media willen werken? Dan is dit je kans! AT5 is op zoek naar jong talent uit de provincie Noord-Holland.

What’s Next is een programma dat wordt gemaakt voor én door jongeren tijdens hun stageperiode bij AT5. Je krijgt een korte mediaopleiding waarin je leert om zelf te draaien, monteren en om verslaggeving te doen. De thema’s waar je verslag van doet hebben altijd met jongeren te maken. Het zijn belangrijke onderwerpen zoals vervoer, wonen, energie, klimaat, milieu, natuur en landbouw. De provincie Noord-Holland wil weten hoe jongeren over die thema’s denken en dat terugzien in de uitzendingen. Zeker nu de Provinciale Statenverkiezingen weer in zicht zijn. Dus als jij dolgraag je talent op mediagebied wilt ontdekken en ontplooien, meld je dan aan. De stage is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar die vanaf september/oktober 2022 voor 2 dagen in de week stage willen lopen. 

Van A tot Z

Sander van Kaam en Nore-Linn Movig hebben in 2021 stage gelopen bij What’s Next. Sander (22 jaar) woont in Santpoort-Noord en deed de stage als onderdeel van zijn Bachelor Media en Cultuur, die hij volgt aan de Universiteit van Utrecht. Nore-Linn (24 jaar) komt uit Amsterdam en staat op het punt om af te studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede in de richting Journalistiek. Ze vertellen graag over hun ervaringen met What’s Next. 

Nore-Linn: “Het bijzondere aan deze stage is dat we vanaf nul zijn begonnen. De eerste paar weken kregen we een introductie op het gebied van filmen en monteren, maar ook het doen van research en het maken van draaiboeken. Daarna begonnen we met de formatontwikkeling. We hebben nagedacht over wat jongeren interessant zouden vinden om te zien. Omdat we zelf ook jong zijn, konden we gewoon kijken naar wat we zelf leuk vinden. Het format hebben we gepitched en werd gelukkig meteen goedgekeurd, dus toen konden we aan de slag. Dat je zelf een nieuw programma gaat bedenken is heel bijzonder om te doen tijdens een stage." Sander: “Als jongeren bij What’s Next hadden we een beetje ons eigen eilandje op de redactie. Juist door alles van A tot Z zelf uit te vinden, leerden we heel veel. En we hebben in het hele traject volledige journalistieke vrijheid gekregen.”

Jongerenprogramma What’s Next zoekt nieuwe camjo-/redactiestagair

In het diepe

Sander en Nore-Linn werden tijdens de stage soms behoorlijk in het diepe gegooid. Sander: “Wat me het meest is bijgebleven is een opnamedag die we hadden over het thema wonen. We gingen op pad met een woningzoekende student en namen hem mee naar 3 verschillende woonlocaties. Daar hadden we afspraken met bewoners of een projectontwikkelaar die iets vertelde over de plek. Aan het einde van de dag volgde een keuzemoment waarbij de student aangaf op welke plek hij het liefst zou wonen en waarom. Vroeg in de ochtend bleek onze begeleider bij AT5 door haar rug te zijn gegaan. We hebben toen de beslissing genomen om gewoon te doen wat we gepland hadden, maar dan zonder begeleider. Het was aanpoten en stressvol, maar de uitzending stond wel! En daar waren we natuurlijk ontzettend trots op.” Nore-Linn: “Het was ook echt een leuke dag! We hebben mega veel gelachen én geleerd, gewoon door alles zelf te doen.”

Taaie stof

Over het werk van de provincie wisten Sander en Nore-Linn niet veel, maar dat is wel veranderd. Nore-Linn: “Ik vond het interessant om erachter te komen dat je als jongere meer met de provincie te maken hebt dan je op voorhand verwacht. Het gaat jongeren écht aan. Als je kijkt naar mobiliteit en wonen bijvoorbeeld, dat raakt ons echt. Ook de aflevering die we maakten over jonge boeren was erg leerzaam. Ik wist helemaal niets over stikstof en de problemen die dat oplevert voor boeren. En vandaag de dag lezen we in het nieuws bijna niets anders meer." Sander: “In het begin dachten we wel: het werk van de provincie, dat is best taaie stof. Hoe gaan we dat leuk maken? Maar dat is ons toch goed gelukt!”

Tips

Ook hebben de 2 deelnemers uit 2021 nog wat tips voor nieuwe stagiairs. Sander: “Trek je niet te veel aan van wat wij gedaan hebben, maar kijk echt naar wat jullie zelf leuk vinden om te doen. Dat ziet de kijker uiteindelijk ook! En wees open over wat je graag wilt leren, want je krijgt alle mogelijkheid om je op dat vlak te ontwikkelen." Nore-Linn: “Wees niet bang om fouten te maken en geniet ook van het proces. De begeleiding is zowel vanuit AT5 als vanuit de provincie heel erg goed. Dus pak deze kans met beide handen aan! Je krijgt hem niet zo snel nog een keer.”

What’s Next wordt mogelijk gemaakt door financiering van de provincie Noord-Holland.