Kiezen voor techniek is belangrijker dan ooit

(24 maart 2022)

Duizenden leerlingen uit groep 7/8 kunnen in 2022 weer kennismaken met de wereld van de techniek. Zij kunnen met hun klas het promotie-evenement techniek (PET) bezoeken dat in diverse regio’s wordt georganiseerd.

Gedeputeerde Ilse Zaal bracht een bezoek aan het PET in de 3D MakersZone in Haarlem waar meer dan 1000 leerlingen uit Haarlem en omgeving workshops kunnen volgen. Zaal: “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met techniek. Het maakt ze meer bewust van de aanwezigheid van techniek in het dagelijks leven en ze maken kennis met technische opleidingen en beroepen. De behoefte aan technisch personeel is heel groot, nu én in de toekomst. Zonder gekwalificeerde mensen kunnen wij heel veel van onze ambities niet waarmaken. Zonder nieuwe technische arbeidskrachten gaat het ons bijvoorbeeld niet lukken om de energietransitie te realiseren.”

Ouders                                                                                                               

De workshops tijdens een PET worden gegeven door docenten en experts uit het bedrijfsleven. Het evenement richt zich vooral op leerlingen die zich aan het oriënteren zijn op een vervolgopleiding. De organisatie van PET wil zich de komende jaren ook meer gaan richten op de ouders van deze kinderen. Zaal: “Ouders spelen een hele belangrijke rol bij het kiezen van een vervolgopleiding. Maar ik denk dat de meeste ouders ook niet weten welke mogelijkheden techniek allemaal biedt en zich niet realiseren dat een technisch beroep hele goede perspectieven biedt. Met PET bereiken we al heel veel jongeren, maar het zou heel mooi zijn als we ouders ook meer kunnen betrekken en enthousiasmeren.”

De eerstvolgende PET vindt plaats op 29 maart in Haarlemmermeer. Eind 2021 bezochten duizenden leerlingen uit de regio IJmond het PET in Beverwijk.

Videostill van jongeren tijdens het PET-event in november 2021
Bekijk de video: "Kies voor techniek, dan heb je later een superleuke baan" (YouTube)

Het promotie-evenement techniek bestaat sinds 2006. Inmiddels zijn er in Noord-Holland 10 regio's waar leerlingen van basisscholen tijdens een PET-event kennismaken met de 7 Werelden van Techniek. Dit is mogelijk dankzij de samenwerking tussen opleidingsfondsen, de provincie Noord-Holland, het bedrijfsleven en de organisatiekracht van lokale netwerken. Hierin zijn basisscholen, het voortgezet onderwijs en bedrijven vertegenwoordigd.