Vragenvuur aan Zita Pels tijdens kinderpersconferentie

(31 maart 2022)

Vandaag vond in het kader van de Week van het geld vanuit het scholierenprogramma 'Baas van Noord-Holland' een provinciale kinderpersconferentie plaats. Leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool vroegen gedeputeerde Zita Pels van Financiën het hemd van het lijf over goed omgaan met geld en haar werk als bestuurder.

Zita Pels beantwoordt vragen van leerlingen tijdens de kinderpersconferentie.

Jonge journalisten

OBS Hannie Schaft uit Zandvoort kwam met 23 leerlingen en de An Nasr uit Alkmaar met 17 leerlingen naar het provinciehuis. Vorig jaar deden beide scholen ook mee aan de persconferentie, maar in tegenstelling tot vandaag werd de bijeenkomst toen vanwege corona volledig online gehouden. 

De leerlingen uit groep 7 en 8 hadden in tweetallen vragen voorbereid. Voordat ze deze vragen mochten stellen kregen ze om 10.00 uur een rondleiding van Hilde van Velzen Donker. Zij vertelde de kinderen allerlei weetjes over de rijke geschiedenis van het provinciehuis. Hierna namen de jonge journalisten plaats in de Statenzaal, waar gedeputeerde Zita Pels vertelde dat ze gaat over de onderwerpen circulaire economie, zeehavens, sport, cultuur en erfgoed, én financiën. En over dat laatste thema ging de persconferentie. Want hoe besteedt de provincie zo goed mogelijk haar geld?

Een goede toekomst voor kinderen

Over dit onderwerp hadden de nieuwsgierige leerlingen tal van vragen. Zita werd stevig aan de tand gevoeld over onderwerpen als de coronacrisis, het klimaat en de oorlog in Oekraïne. Zo vroeg een leerling wat Zita het belangrijkste vond om in Noord-Holland geld aan uit te geven. De gedeputeerde vertelde dat ze het vooral een goede toekomst voor kinderen belangrijk vindt. Volgens haar kan de provincie hiervoor zorgen door klimaatverandering tegen te gaan, te zorgen voor schone lucht en voldoende betaalbare woningen te bouwen. 

Een andere leerling wilde weten waarom de prijs voor brandstoffen omhoog was gegaan en wat de provincie daar tegen kon doen. Zita legde uit dat de prijs al jaren langzaam omhoog gaat, maar dat de oorlog met Rusland en Oekraïne in korte tijd heeft gezorgd voor een enorme prijsstijging van olie. De provincie kan in tegenstelling tot het Rijk geen accijnzen verlagen, maar investeert wel zoveel mogelijk in duurzame energie. Zo worden we volgens haar in de toekomst minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. 

Een derde leerling vroeg hoe de provincie mensen heeft geholpen in de coronacrisis. Volgens Zita is er een noodfonds om culturele instellingen te helpen. Verder is er een herstelfonds voor mensen die door corona minder te besteden hadden. Zo helpt dit fonds met het verduurzamen van woningen en gebouwen.

Cadeautjes en chocolade

Er was ook ruimte voor meer persoonlijke vragen. Want wat vindt Zita het moeilijkste van haar baan? Als gedeputeerde maak je veel uren, legde ze uit. Hierdoor heeft ze niet altijd even veel tijd voor haar dochter, die daarom vaak bij haar oma is. Daar staat tegenover dat ze vaak cadeautjes krijgt voor haar werk, zoals een lekkere chocoladereep die ze vervolgens aan haar dochter geeft. Bovendien vindt haar kind het maar wat leuk als moeder op bezoek gaat bij de Koning.

Kinderpersconferentie met Zita Pels in de Statenzaal.

Veel goede ideeën 

Na hun vragenvuur werd de leerlingen gevraagd naar hun eigen ideeën. De jonge journalisten bleken goede politici in spe, iedereen had wel een eigen inbreng. Van plannen tegen discriminatie tot speeltuinen voor kinderen met een beperking, en van een oplossing voor zwerfafval tot veilig verkeer: alle onderwerpen passeerden de revue. Nadat de kinderen hun ideeën hadden gespuid, was er tijd voor broodjes en limonade. Vervolgens gingen ze na een drukke, leuke ochtend weer met de bus terug naar school. 

Mediatraining

Vooraf kregen de leerlingen een mediatraining op school van communicatieadviseurs van de provincie. Als ervaren verslaggevers schreven de leerlingen de antwoorden mee in hun schriftjes. Er moeten namelijk ook nog persberichten geschreven worden. Volgende week sturen beide klassen hun persberichten in: de 2 beste berichten komen op de website van de provincie. 

Scholierenprogramma

De kinderpersconferentie wordt jaarlijks georganiseerd tijdens de Week van het geld en is onderdeel van het scholierenprogramma Baas van Noord-Holland. Met dit programma wil de provincie zoveel mogelijk jongeren bereiken en kennis laten maken met politiek en het werk van de provincie. Wil je volgend jaar meedoen met jouw klas? Meld je dan alvast aan via baasvannoordholland@noord-holland.nl

Leerlingen tijdens de kinderpersconferentie.