144.000 bomen geplant in Noord-Holland

(20 mei 2022)

Noord-Holland heeft er afgelopen winter 144.000 bomen en struiken bij gekregen, dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers die deze hebben verplant.

Zij deden mee aan 1 van de 127 acties van Meer Bomen Nu die de provincie financieel steunde. Daarbij verzamelden vrijwilligers jonge bomen, struiken en stekken op plekken waar ze ongewenst zijn, om ze vervolgens te planten op plekken waar ze kans hebben volwassen te worden. 

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Deze actie is een enorm succes. Het doel was 100.000 bomen, maar daar is ruim overheen gegaan. Meer Bomen Nu krijgt duizenden mensen op de been om de natuur een hand te helpen. Ze leveren op een originele manier een grote bijdrage aan het herstel van de natuur. We hebben daarom besloten om de organisatie ook de komende jaren financieel te steunen. We koesteren dit soort ideeën.”

Bomen planten

Succes

Het succes in Noord-Holland valt binnen een landelijke campagne van Meer Bomen Nu: afgelopen winter werden in totaal 390.000 bomen en struiken geplant in Nederland, ondanks corona-lockdowns. Sinds de start van de campagne in 2020, een initiatief van Urgenda en ontwikkeld door stichting MEERGroen uit Haarlemmermeer, staan landelijk inmiddels 890.000 bomen en struiken op de teller. Het grootste deel komt uit de natuur. Het gaat om ruim 600.000 zaailingen.

Ze werden verplant door vrijwilligers die de hele winter de natuur in trokken om onder leiding van boswachters en ecologen jonge boompjes en struiken te verplanten van kansarme naar kansrijke plekken.

Files

De grootste plantlocatie van Nederland lag in Noord-Holland: in totaal 5 hectare natuurcompensatie bij de nieuwbouwwijk Weespersluis in Weesp. Gedeputeerde Rommel plantte de eerste boom van het seizoen, de boom werd geoogst uit natuurgebied het Twiske.