Zita Pels stopt als gedeputeerde bij de provincie Noord-Holland. Ze wordt wethouder bij de gemeente Amsterdam.
Pels (GroenLinks) was ruim 3 jaar gedeputeerde Financiën, Circulaire Economie, Zeehavens, Sport en Cultuur & Erfgoed. In Amsterdam krijgt ze de portefeuille Volkshuisvesting, Duurzaamheid, Circulaire Economie, Afval, Voedsel en Dierenwelzijn.
“Het is een mooie kans en een enorme uitdaging”, zegt Pels over haar nieuwe baan. “Omdat er zoveel te doen is in de hoofdstad, kun je als wethouder ontzettend veel impact maken. In Amsterdam heeft een grote groep inwoners het erg moeilijk. Deze mensen zijn niet zeker van een dak boven hun hoofd en weten niet of ze de energierekening nog kunnen betalen. Ik vind het een hele eer dat ik me daarvoor mag inzetten.”
Toch was de overstap van het Provinciehuis naar de Stopera volgens Pels een moeilijke beslissing. “Omdat ik eigenlijk nog helemaal niet weg wil, voelt het onwerkelijk. Maar de werkelijkheid is dat ik afscheid moet nemen van allemaal fijne collega’s en de opgaves die hier liggen. Dat zal ik nog wel een tijdje pittig vinden. Het werk is onaf, omdat ik mijn termijn niet heb afgemaakt en er met liefde nog een had willen doen. Want ik vind het ontzettend leuk hier.”
Vanaf dag 1 van het Coalitieakkoord werkten GS aan de ene na de andere uitdaging: klimaat, stikstof, wonen, corona. “En nu worden we geconfronteerd met alle onzekerheden van die vreselijke oorlog”, zegt Pels. “In die zin is het een vreemde tijd. Dan is het mooi als je daarin goed kunt functioneren als college.”
Met een coalitie van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA was dat volgens Pels niet vanzelfsprekend. Ze heeft dan ook veel waardering voor het vertrouwen tussen de gedeputeerden en de manier waarop ze met elkaar samenwerken.
“We zijn goed in staat om van onze verschillen geen probleem te maken”, aldus Pels. “Onderdeel van de oplossing is juist dat je ook vanuit andere hoeken naar een onderwerp kunt kijken. De vraag is vervolgens hoe je dat dan samen kunt brengen. In de publieke opinie was er veel aandacht voor de samenwerking tussen GroenLinks en de VVD. Maar wij hebben laten zien dat dat prima kan. We hebben altijd open met elkaar gesproken. Zo overbrug je verschillen. En dan blijkt ook dat je in een onzekere tijd een stabiel bestuur kunt vormen.”
Met lichte weemoed en grote trots neemt Pels eind mei afscheid van Noord-Holland. Een van de hoogtepunten was het lanceren van een Noodfonds van 10 miljoen euro. Hiermee hield de provincie in coronatijd samen met gemeenten 100 culture instellingen overeind. Maar Pels is ook trots op de Actieagenda Circulaire Economie, dat ze met Financiën de begroting transparanter en leesbaarder maakte en dat er een financiële nota kwam met langetermijnperspectief. “Dat laatste is erg belangrijk voor Provinciale Staten.”
“Uiteraard is het altijd jammer als iemand voortijdig het team verlaat”, reageert commissaris van de Koning Arthur van Dijk op het vertrek van Pels. “Maar mooie kansen moet je grijpen en dat doet Zita Pels ook. Zo kennen we haar. Ze verruilt de provincie voor de stad Amsterdam, van de ene hoofdstad naar die andere. Ons College van Gedeputeerde Staten (GS) ziet uit naar de samenwerking met het nieuwe college van Burgemeester & Wethouders. Gezien de uitdagingen waar onze regio voor staat, ben ik ervan overtuigd dat die innig moet en zal zijn. Ik wil Zita namens GS en alle medewerkers van de provincie danken voor haar grote inzet en de prettige samenwerking.”
Pels denkt niet dat het contact met de provincie snel verwatert. Daarvoor is de band te sterk. “Ik ben hier Commissielid, Statenlid en gedeputeerde geweest. In de hoofdstad zie ik het dadelijk als mijn taak om genoeg contact te hebben met de provincie. Om het belang van de provinciale overheid te benadrukken en ervoor te zorgen dat we veel beter gaan samenwerken. De stad staat voor dezelfde opgaven als de provincie. Dat kun je nooit alleen. Dat zullen de provincie, het Rijk en Amsterdam samen moeten doen.”