Leerlingen van basisscholen interviewden Zita Pels

(09 mei 2022)

Zo luidt de kop van het persbericht van Isabella en Fae uit groep 8 van bassischool Hannie Schaft uit Zandvoort.

Vlak voor de meivakantie maakten zij volgens de jury het beste persbericht over de Kinderpersconferentie met Zita Pels. Deze werd gehouden op 31 maart 2022 in de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem. 

De kinderpersconferentie wordt jaarlijks georganiseerd tijdens de Week van het geld en is onderdeel van het scholierenprogramma Baas van Noord-Holland. Met dit programma wil de provincie zoveel mogelijk jongeren bereiken en kennis laten maken met politiek en het werk van de provincie. 

De ingezonden persberichten werden beoordeeld door 2 communicatieadviseurs van de provincie die voor de Kinderpersconferentie ook een mediatraining op school gaven. De jury: "Ze hebben goed geprobeerd er een persbericht van te maken. Met een duidelijke kop, een inleiding die nieuwsgierig maakt en ze gaan in het bericht goed in op de inhoud."

Hieronder staat het gehele persbericht van de leerlingen.

-------

Leerlingen van basisscholen interviewden Zita Pels 

HAARLEM- donderdag 31 maart gingen de leerlingen van de basisscholen hannieschaft en an nasr naar het provinciehuis. Ze zaten in de Lodewijkzaal en konden vragen stellen aan Zita pels.   
 
de eerste vraag was wat vLeerlingen van basisscholen interviewden Zita Pels ind u het lastigst van uw werk? dit antwoordde Zita Pels hier op: Ik heb vaak heel druk, ik heb ook een dochter dus die zie ik door mijn werk minder vaak. Ik heb 60 werkuren per week, en ik vind het werk soms best eisend. 
 
Als tweede waren de leerlingen benieuwd wat ze het leukst van haar werk vind dit antwoorde ze op deze vraag: Ik vind het belangrijk dat de natuur geholpen wordt, en ik vind ook dat iedereen gelijke kansen moet hebben, en ik vind het leuk dat ik daar een bijdrage aan kan geven. 
 
De leerlingen waren ook erg benieuwd waar je als gedeputeerde van financiën nou geld aan uit moet geven. Dit antwoordde ze hier op: ik vind het belangrijk om geld uit te geven aan huizen, zodat er meer kleine goedkopere huisjes zijn die meer mensen kunnen betalen. En natuurlijk vind ik het ook erg belangrijk dat er schone energie is. 
Na te weten te komen waar Zita veel geld aan uitgeeft, waren de leerlingen ook benieuwd naar waarom er meer geld aan huizen en wegen besteed wordt en minder aan de natuur. Dit was haar antwoord op de vraag: 
 
Als er geen wegen zijn staat alles stil, en als er niet genoeg huizen zijn hebben veel mensen geen huis. Ik probeer ook veel aandacht te besteden aan de natuur maar er moet ook genoeg geld overblijven voor wegen en huizen. 
 
Isabella & Fae