Open Dijk N239 op 1 juni 2022

(26 mei 2022)

Op 1 juni 2022 wordt de archeologische opgraving bij de Westfriesedijk (N239) opengesteld voor publiek. De archeologen geven uitleg over de resten in de grond.

De provincie Noord-Holland vervangt van 10 tot 13 juni 2022 de kruising van de Westfriesedijk (N239) met de Zuiderzeestraat door een rotonde. Vanwege deze werkzaamheden en de hoge archeologische verwachtingen in die omgeving doet Archeologie West-Friesland onderzoek in de week van 30 mei 2022.

Uitnodiging Open Dijk 1 juni

Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen het archeologisch onderzoek bekijken op 1 juni 2022. De opgraving wordt dan opengesteld voor publiek. De archeologen geven uitleg over de resten tussen 16.00 en 17.00 uur en tussen 19.00 en 20.00 uur. Auto's en fietsen kunnen alleen geparkeerd worden op de Koggenrandweg, net ten noorden van de Westfriesedijk.

In deze laatste fase van het onderzoek maakt Archeologie West-Friesland een doorsnede van de Westfriese Omringdijk die net ten noorden van de kruising ligt. Deze dijk is daar aangelegd in 1335. Voor die tijd lag de dijk veel verder naar het noorden. 

Strijd tegen de zee

Tijdens de Open Dijk hopen archeologen de kern van de dijk te kunnen laten zien. En alle verschillende bouw- en reparatiefasen die het heeft moeten doorstaan in de strijd tegen de oprukkende zee. Naast resten van de dijk is er ook hoop dat er funderingen van de oude kerk van Aartswoud tevoorschijn komen, maar dat blijft giswerk.

Eerder onderzoek

Tijdens het onderzoek en de opgraving rond de kruising in september en oktober 2021 vonden archeologen resten die waarschijnlijk afkomstig zijn van een herberg die daar stond vanaf de Middeleeuwen. Op een terp omgeven door een brede sloot stond een houten herberg waar reizigers logeerden en waar de directe omwonenden hun jaarlijkse feesten vierden. 

Meer informatie en contact

Bekijk meer informatie over het project op www.infoN239.nl. Weggebruikers en omwonenden met vragen kunnen terecht bij het Servicepunt van de provincie via 0800 - 0200 600 (gratis) of per e-mail via infoN239@noord-holland.nl.

Een andere open dag bij een archeologische opgraving