Duurzaam Drystack wil van metselen stapelen maken

(18 november 2022)

Drystack werd in mei winnaar van de categorie MKB Klein bij de Ondernemersverkiezing Noord-Holland 2022 (OVNH). Portret van een slim stapelbedrijf dat de bouwwereld opschudt.

Begin november bezochten gedeputeerden Ilse Zaal (economie) en Rosan Kocken (circulaire economie) OVNH-winnaar Drystack in Velsen-Noord. Ze gingen in gesprek met Dennis Deen (oprichter en techneut) en Ian Witvliet (organisatieadviseur) over de aanleiding, ontwikkeling en snelle groei van Drystack, een stapelsysteem voor buitenmuren dat metselen in de bouw overbodig maakt. Het innovatieve bedrijf past bakstenen zodanig aan dat deze makkelijk gestapeld kunnen worden op een kunststof tussenstuk (“de layer”). Deen vergelijkt het systeem met Lego: vanaf een grondplaat kun je gaan bouwen en de stenen steeds hergebruiken. 

Tijdens het werkbezoek meldde de gedeputeerde Zaal het nieuws dat de Raad van State een streep heeft gezet door de stikstof-bouwvrijstelling. Hierdoor hoefde de bouwsector geen rekening te houden met stikstofuitstoot tijdens de bouw. Deen verwacht dat de uitspraak van de Raad van State voor zijn bedrijf weleens gunstig kan zijn. Volgens hem is bouwen met Drystack bouwen met minder stikstof.

Duurzaam Drystack wil van metselen stapelen makenVlnr: gedeputeerden Ilse Zaal en Rosan Kocken in gesprek met Ian Witvliet en Dennis Deen.

Bouwen met minder CO2-uitstoot

Drystack zit pal tegenover TATA Steel en de elektriciteitscentrales van Vattenfall. “Dat wij onder de rook van TATA zitten stimuleert ons iedere dag weer om de problemen in de wereld aan te pakken”, aldus Deen. Zijn missie: van metselen stapelen te maken. Dat brengt namelijk heel veel voordelen met zich mee. Het is beter voor het milieu, maar ook: circulair, eenvoudiger te verwerken, makkelijker te vervoeren en mooier om te zien. Maar nog belangrijker is dat er voor Drystack-stenen veel minder grondstoffen nodig zijn en dat er weinig CO2 vrijkomt, onder andere omdat er veel minder cement nodig is bij de bouw. “Cement is als met een vrachtwagen naar je werk rijden”, zegt Deen om vervuilende en overbodige aspect te benadrukken. Droogstapelen zou volgens hem wereldwijd de norm moeten worden. 

De wereld veroveren

Ook continuïteit is een voordeel. Deen vertelde de gedeputeerden over afgelopen winter toen de bouwsector 6 weken stillag vanwege vorst. Een groot bouwproject liep enorme vertraging op, omdat meer dan 100 metselaars niet konden werken. Het bouwbedrijf vroeg Deen om hulp. Hij leverde de stenen, leerde de metselaars met het systeem werken en vervolgens kon het bouwproject weer verder.

“Wow, dat móét de wereld veroveren”, dacht Witvliet toen hij in 2021 kennismaakte met Drystack. Die gedachte klopte. Het bedrijf staat voor een groeispurt. Witvliet helpt Deen bij het optuigen van de organisatie en bereidt die organisatie voor op de naderende versnelling.  

Liefde voor de baksteen

Drystack is een direct gevolg van drukte. Deen had jarenlang een succesvol bouw- en metselbedrijf waarvoor hij bijna 24 uur per dag in de weer was. ‘Ga ik dat lang volhouden?’, was de vraag die hij zichzelf stelde. Een bevriende ondernemer gaf hem de tip om eens met zijn financieel coach te praten. Die zette hem aan het werk: je hebt een goed lopend bedrijf, maar maak nu eens een businessplan.

Tijdens zijn marktonderzoek ontdekte Deen dat het aantal metselaars in 30 jaar was teruggelopen van 26.000 naar 6.500, maar dat er voor de bouw in Nederland jaarlijks nog steeds 880 miljoen bakstenen nodig zijn. Ook in zijn eigen bedrijf constateerde hij dat personeel de bottleneck zou worden. Zijn werknemers waren op leeftijd en er was weinig nieuwe aanwas. Zijn liefde voor de baksteen maakte dat hij per se een oplossing wilde vinden voor dit probleem. 

Heilig lijstje

Deen schreef op een leeg A4’tje wat hij wilde. “1. Iedereen kan het bouwen en iedereen kan het toepassen. 2. Er moet geen of weinig cement voor nodig zijn.” Dit lijstje werd heilig, ook al leek het vaak onmogelijk. Toch durfde Deen uiteindelijk zijn bouwbedrijf te verkopen en de opbrengst in Drystack te steken. Dit jaar werd er extra kapitaal aangetrokken vanuit een kleine groep professionele investeerders en ondernemers om de verdere groei en expansie te kunnen gaan realiseren. 

Duurzaam Drystack wil van metselen stapelen maken 2

Maar het was niet eenvoudig om op dat punt te komen. In de ontwikkelfase liep Deen tegen allerlei tegenslagen aan. Zo kostte het hem 2 jaar om certificering voor de stapelstenen te krijgen. Opgeven was geen optie. Deen: “Tijdens mijn mariniersopleiding ben ik ‘gehersenspoeld’. Ik heb geleerd om altijd het doel te halen. Nu kan ik niet anders meer. Iedere dag ga ik er gewoon mee verder”.       

Nog steeds het OVNH-effect

Het winnen van OVNH was de bekroning. “Dat heeft de boel bij ons doen ontploffen. Er volgde meteen heel veel mediabelangstelling, van Het Financieele Dagblad tot RTL en van De Telegraaf tot Radio538. Zelfs uit Nieuw-Zeeland en Australië was interesse”, aldus Deen en Witvliet, die ook veel interviewverzoeken uit tijdgebrek moesten afslaan. Na elk mediaoptreden ontvangt Drystack vele mailtjes van bedrijven en consumenten die met het bedrijf willen werken. En onlangs mochten Deen en Witvliet ook nog de ING Circulair Ondernemenprijs 2022 ophalen. Deen: “We merken nog steeds het effect van het winnen van OVNH, dus hopelijk kunnen we over een paar jaar meedoen in de categorie Grootbedrijf.”

De media-aandacht helpt volgens hen enorm om de conservatieve bouwmarkt in beweging te krijgen. En nu is het bedrijf ook nog top 3 kandidaat voor een belangrijke Duitse milieuprijs. Deen, knipogend: “Ik hoop maar niet dat we die prijs ook winnen want Duitsland is een enorme afzetmarkt.” Hij is maar wat trots dat de grootste baksteenfabrikant van Duitsland zo gelooft in het Drystack-systeem dat hij hen nomineerde voor de prijs. Want baksteenfabrikanten zien nu ook dat zij hun product niet kwijt kunnen als er geen metselaars meer zijn.