Jongeren gaan in gesprek over provincie thema’s

(21 november 2022)

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar gaan op 23 november het gesprek aan met Statenleden over actuele provinciale vraagstukken. De Statenleden verplaatsen zich in de leefwereld van jongeren en luisteren naar hun ideeën.

Op woensdag 23 november 2022 vindt het Provinciaal Jeugddebat plaats in de Statenzaal van het provinciehuis. Aan de dialoog doen ongeveer 50 jongeren uit de provincie van diverse leerniveaus en achtergronden mee. Ze gaan aan de slag met onderwerpen die zowel voor de provincie als de jongeren relevant zijn.

Nadat de jongeren zich in de ochtend over het thema hebben gebogen en een voorstel hebben gemaakt, zullen zij het in de middag voorleggen aan Statenleden Anouk Gielen (GroenLinks), Grethe van Geffen (Namens Noord-Hollanders), Aukelien Jellema (PvdA), Joyce Vastenhouw (FVD) en Ruchama Bwefar (GroenLinks). Voor veel jongeren is dit het eerste moment dat zij in contact komen met politiek. Voor de provincie is dit een mooie kans om te laten zien wat zij doet.

Die dag verdiepen de jongeren zich in de volgende onderwerpen: 

  • Stikstof & natuur. Waarom kwamen boeren met tractoren naar Haarlem? En waarom is stikstof steeds in het nieuws? 
  • Hoe zorgen we voor energie? Over onderwerpen als windmolens, zonnepanelen, energie besparen en het energienet. 
  • Verkiezingen & jongerenparticipatie. Wat doet de provincie en waarom is dat relevant voor jongeren? Hoe betrek je ze bij politiek en hoe krijg je ze naar de stembus?

Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk heet de jongeren ‘s morgens welkom. Daarna verdiepen zij zich in de onderwerpen, mede aan de hand van presentaties van provinciemedewerkers. In de middag gaan ze de dialoog aan over hun ideeën hierbij. Een mooie gelegenheid te horen hoe jongeren erover denken. 

Het Provinciaal Jeugddebat is een samenwerking tussen de Nationale Jeugdraad (NJR) en de provincie dat jaarlijks wordt georganiseerd.

Jongeren gaan in gesprek over provincie thema’s