Viering 50 jaar UNESCO Werelderfgoed

(16 november 2022)

Het Werelderfgoedverdrag bestaat op 16 november 50 jaar. Dit jubileum wordt internationaal gevierd.

Viering 50 jaar UNESCO Werelderfgoed

Uit recent onderzoek blijkt dat De Waddenzee en Kinderdijk in 2022 het meest bekend zijn als Werelderfgoed in het Koninkrijk der Nederlanden.

Landen die het Werelderfgoedverdrag ondertekenen zetten zich in voor bescherming, behoud en toegankelijkheid van Werelderfgoed. In het Koninkrijk der Nederlanden kennen we 12 UNESCO Werelderfgoedlocaties. In Noord-Holland liggen er maar liefst 4 van deze werelderfgoederen: de Waddenzee, Grachten Gordel Amsterdam, Droogmakerij de Beemster en de Hollandse Waterlinies. Het Werelderfgoedverdrag is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed beter te bewaren voor toekomstige generaties. Deze plekken zijn uniek en vertellen verhalen over ons verleden, de mensen en onvervangbare natuur.

Onderzoek

Ter gelegenheid van de viering van de 50-jarige ondertekening van het UNESCO Werelderfgoedverdrag hebben de Stichting Werelderfgoed Nederland en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) een publieksonderzoek laten doen naar de bekendheid van Werelderfgoed onder Nederlanders. Dit onderzoek geeft inzicht in de bekendheid van de term 'Werelderfgoed' onder diverse leeftijdsgroepen maar ook aan welke Werelderfgoederen dan wordt gedacht en welke worden bezocht. De Waddenzee en Kinderdijk zijn ook in 2022 het bekendst als Werelderfgoed in het Koninkrijk.