5 november 2035: de reisapp vraagt me te bevestigen of ik echt om 9.00 uur in Haarlem wil zijn. Als ik 2 uurtjes later ga, is er meer ruimte in het openbaar vervoer. En als ik buiten de spits reis kan ik een deel van de reis ook met een zelfrijdende elektrische auto maken.
Sinds kort mogen de wegen in de drukste delen van het land tijdens de spits alleen gebruikt worden door elektrische tweewielers, vrachtverkeer op waterstof en openbaar vervoer, zoals de Bus Rapid Transit (BRT).
Als ik bevestigend antwoord is het reisadvies daarom: pak verderop in de straat een deelfiets naar het nieuwe Zaan/IJ-metrostation. Pak daar de metro over de (inmiddels verlengde) Noord/Zuidlijn naar station Amsterdam Zuid. Neem dan de BRT naar Haarlem Nieuw-Zuid waar ik voor het laatste stukje naar het provinciehuis kan kiezen tussen lopen of fietsen.
Slimme reisapps, zelfrijdende auto’s, elektrische vliegtuigen, wegen die met voertuigen communiceren en verkeerslichten die het openbaar vervoer voorrang geven. Het lijkt sciencefiction, maar het bestaat allemaal al. En ik ben ervan overtuigd dat deze slimme technologieën onmisbaar zijn om het verkeer schoner en veiliger te maken. En om ervoor te zorgen dat we ook de dichtstbebouwde regio’s in ons land kunnen blijven bereiken.
Tegelijk roepen deze ontwikkelingen ook belangrijke vragen op. Hoe bewaken we de privacy van onze weggebruikers? Waar moeten onze wegen in de toekomst aan voldoen? Hebben we wel voldoende elektriciteit? En wie bepaalt straks welk vervoermiddel u kiest? Om daar regie op te houden wisselen we als Noord-Holland kennis uit met partners binnen en buiten Europa.
Tijdens mijn werkbezoek aan Californië, eerder dit jaar, heb ik het bijvoorbeeld met NASA gehad over elektrisch vliegen en heb ik in Moss Landing de grootste batterij van de wereld bezocht. Met Louise van het studententeam van TU/Eindhoven (YouTube) heb ik het gehad over een auto die CO2 uit de lucht haalt en in Contra Costa ben ik met een zelfrijdende auto de stad in geweest (YouTube). In Los Angeles waren ze op hun beurt erg geïnteresseerd in hoe wij al die F1-fans met het OV en de fiets naar Zandvoort hebben gekregen.
Een heel interessante en leerzame reis, die zo bol stond van de inspirerende gesprekken en bezoeken, dat ik blij ben dat er een uitgebreid verslag (pdf, 921 kB) van is gemaakt. De kennis, maar zeker ook de contacten die wij tijdens deze reis hebben opgedaan, helpen ons Noord-Holland bereikbaar én leefbaar te houden. Nu en in de toekomst.