Nieuwe kansen op arbeidsmarkt na gratis opleidings-en ervaringstraject

(24 oktober 2022)

Deelnemers van het opleidings- en ervaringstraject ‘veilige, slimme en duurzame mobiliteit’ ontvangen op vrijdag 28 oktober 2022 een certificaat van de provincie Noord-Holland.

Deze 13 zij-instromers gingen de uitdaging aan en lieten zich omscholen tot adviseur Smart Mobility. De provincies Noord-Holland en Overijssel boden samen met het UWV dit traject gratis aan om de werkgelegenheid te bevorderen. Daardoor ontstaan nieuwe kansen op de arbeidsmarkt en wordt voorzien in de vraag naar extra medewerkers voor urgente maatschappelijke opgaven. 

Mobiliteitswereld heeft behoefte aan nieuwe medewerkers 

Het is druk op de Nederlandse (vaar)wegen en technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Vervoersmiddelen zoals auto’s en schepen worden steeds slimmer en nemen bestuurders taken uit handen. Verkeerslichten worden intelligenter en kunnen communiceren met het verkeer. Mobiliteitsapps bieden meer en meer up-to-date reisinformatie en maken het mogelijk vervoersmiddelen te lenen of delen. Daarnaast staan wegbeheerders en overheden voor grote maatschappelijke opgaven zoals het verminderen van de CO2-uitstoot. Zij zetten smart mobility maatregelen in die bijdragen aan slim, schoon en veilig reizen. Daarom is er nu en de komende jaren veel behoefte aan gemotiveerde nieuwe medewerkers in dit uitdagende vakgebied. 

Nieuwe kansen op arbeidsmarkt na gratis opleidings-en ervaringstraject

Leren en werken 

De deelnemers van het opleidings- en ervaringstraject volgden 3 maanden lang, 4 dagen per week, allerlei colleges om opgeleid te worden in het smart mobility werkveld. Daarna deden zij 3 maanden werkervaring op bij advies- en ingenieursbureaus, gemeenten en provincies. Naast een basiscursus verkeerskunde en een toelichting op diverse mobiliteitsoplossingen zoals verkeers- en mobiliteitsmanagement en digitalisering van mobiliteitsdata kwamen ook praktische vaardigheden aan bod waaronder projectmanagement en contractbeheersing. 4 deelnemers vonden tijdens het traject al direct een baan in het mobiliteitswerkveld, de anderen oriënteren zich nog op de arbeidsmarkt.

Ook een carrièreswitch? Pak je kans! 

De provincie Noord-Holland biedt werkzoekenden opnieuw de kans om zich om te scholen. Vanaf 2 januari 2023 start een opleidings- en ervaringstraject op het gebied van duurzaamheid. Verlagen van de CO2-uitstoot, stimuleren van de circulaire economie, bijdragen aan klimaatvraagstukken en de energietransitie; de banen die deze opgaven opleveren liggen voor het oprapen. De vraag naar professionals op het gebied van duurzaamheid is groot.

Is dit iets voor jou? Op 9 november 2022 is er een informatiebijeenkomst. Solliciteren kan tot uiterlijk 15 november 2022. Meer weten? Bekijk het nieuwsbericht Carrièreswitch? Draag bij aan een duurzame toekomst of de flyer.

Meer informatie

Met vragen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met het servicepunt van de provincie, bereikbaar op 0800 – 0200 600 (gratis) of per mail: servicepunt@noord-holland.nl.