De provincie en Staatsbosbeheer bestrijden de watercrassula op Texel. Deze waterplant is een bedreiging voor de natuur, biodiversiteit en watersystemen op het eiland.
Watercrassula komt oorspronkelijk in Australië voor en wordt hier vooral gebruikt in aquariums en vijvers. Op sommige plekken in de provincie is deze plant in de natuur beland, zoals in natuurgebied Dorpzicht op Texel. In 2016 legde de provincie hier een kreek aan om het gebied aantrekkelijker te maken voor weidevogels. Na een besmetting met watercrassula besloot de provincie deze kreek echter weer dicht te maken om verdere verspreiding te voorkomen.
Bekijk de video over het bestrijden van de watercrassula op Texel (YouTube).
Bij een uitbraak van watercrassula is snel ingrijpen enorm belangrijk. Zelfs een snippertje plant van 1 millimeter onder een schoenzool kan leiden tot een ware plaag in een natuurgebied. Binnen de kortste keren groeit hij uit tot enorme, dichte matten op het water die geen zonlicht doorlaten en andere vormen van leven onmogelijk maken.
Watercrassula is een invasieve exoot. Dat zijn dieren en planten die hier oorspronkelijk niet vandaan komen en zich erg snel kunnen verspreiden. Eenmaal in de natuur kunnen deze exoten de oorspronkelijke plant- en diersoorten verdringen en de lokale natuur aantasten.