'Auto van de Straat': straten in De Rijp en Purmerend starten met elektrisch autodelen

(22 september 2022)

De bewoners van de Klipper in De Rijp en de Boterbloem in Purmerend kregen vandaag per straat 2 elektrische deelauto’s uitgereikt.

Zij zijn de winnaars van ‘Auto van de Straat’: een initiatief van de provincie Noord-Holland en Natuur & Milieu om autodelen te stimuleren. De bewoners delen de auto’s met anderen in de straat. Het idee is dat zij zoveel mogelijk hun eigen auto laten staan en tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met (elektrisch) autodelen. Ander reisgedrag is nodig om Noord-Holland bereikbaar en leefbaar te houden, voor nu en in de toekomst.

Bewoner Purmerend probeert de elektrische deelauto uit

Vertegenwoordigers van de deelnemende straten namen de elektrische deelauto’s van MobiGo in ontvangst. De bewoners van de 2 straten mogen de auto’s nu 9 maanden lang gebruiken, voor een voordelig tarief van € 2,50 per uur. Voor de elektrische deelauto’s zijn door MRA-Elektrisch laadpalen geplaatst in de buurten. Hiermee krijgt de buurt de beschikking over 2 extra laadpunten. 

Ervaring opdoen met delen én elektrisch

Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie, Jeroen Olthof, kwam de auto’s zelf de straat in rijden: “Het wordt steeds drukker op de weg. Als we ons reisgedrag niet veranderen, staan we over een paar jaar allemaal stil. Mensen met een deelauto in plaats van een eigen auto, gebruiken die auto veel bewuster en maken minder autokilometers. Ze pakken vaker de fiets, de ‘benenwagen’ of het openbaar vervoer. Slimme apps maken het autodelen makkelijk en gebruiksvriendelijk. Ik vind het geweldig dat deze buurtbewoners het autodelen met elkaar gaan uitproberen en ben heel benieuwd naar hun ervaringen.”

Auto van de Straat: straten in De Rijp en Purmerend starten met elektrisch autodelen

Peter Soonius, programmaleider mobiliteit van Natuur & Milieu reikte ook trots de auto’s uit: ‘Het leuke van dit initiatief is dat de deelnemers niet alleen kennismaken met het delen van een auto met de buurt, maar ook met het rijden in een elektrische auto. Voor de meeste deelnemers is ook dat nieuw en een stap die ze anders nog niet zo snel zouden maken. Op deze manier slaan we meerdere vliegen in 1 klap. En een elektrische auto delen is schoner, goedkoper en het milieubelastende autobezit neemt af."

Duurzaam reizen en meer ruimte voor groen  

Natuur & Milieu organiseerde ‘Auto van de Straat’ eerder in de provincies Brabant en Gelderland. Ook daar maakten inwoners met succes kennis met autodelen en elektrische auto’s. Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet-gedeelde auto’s gemiddeld 95% van de tijd stilstaan. Door auto's te delen is er letter meer ruimte in de straat. Die ruimte is de komende decennia hard nodig voor andere zaken, zoals bomen en beplanting. Door auto's te delen worden er ook minder auto's geproduceerd en maken mensen bewustere keuzes om te reizen. Dat leidt tot minder autokilometers en komt de bereikbaarheid in Noord-Holland ten goede. 

Auto van de Straat

Om Noord-Holland bereikbaar én leefbaar te houden, stimuleert de provincie bewust reisgedrag met schone vervoersmiddelen. 'Auto van de Straat' is daar een goed voorbeeld van. 'Auto van de Straat’ wordt door Natuur & Milieu georganiseerd in opdracht van de provincie Noord-Holland, in samenwerking met MRA-Elektrisch. Hiervoor is niet alleen de beschikbaarheid van elektrisch (deel)vervoer nodig, maar ook inzicht in de voordelen en het gemak daarvan. Meer informatie staat op www.autovandestraat.nl.

Elektrische auto's in Purmerend.