Bomenkap langs Stichtseweg voor aanleg nieuw P+R-terrein

(23 september 2022)

Bij de oprit van de A27, langs de Stichtseweg in Blaricum, worden volgende week 41 bomen gekapt. Dit is nodig voor de aanleg van een nieuw busplein en P+R-terrein.

Hier kunnen reizigers hun fiets of auto parkeren om vervolgens met de HOV-bus naar de vervolgbestemming te reizen. Het gekapte hout krijgt een duurzame nieuwe bestemming. 

Gekapte bomen (ter illustratie)

Om het P+R-terrein veilig te bereiken, komt er voor fietsers en voetgangers een oversteekplaats met verkeerslichten. Auto’s krijgen een nieuwe afslag vanaf de rotonde bij de Noord. Op zowel de P+R als langs het fiets- en voetpad komt verlichting. In eerste instantie wordt de helft van de parkeerplaatsen aangelegd. De andere helft van het terrein wordt ingezaaid met een bloemrijk mengsel. Wanneer in de toekomst meer parkeerruimte nodig is, kan deze ruimte alsnog worden gebruikt.

De (kap)werkzaamheden nemen ongeveer een week in beslag. Bij werkzaamheden naast de rijbaan, wordt het verkeer over 1 rijstrook langs het werk geleid. Verkeersregelaars zijn aanwezig om te zorgen dat dit veilig verloopt. Later dit jaar vinden de werkzaamheden aan het busplein en het P+R-terrein plaats. 

Oud hout, nieuw leven

Voor elke gekapte boom komt er een nieuwe terug, zoveel mogelijk in het projectgebied. Het gekapte hout krijgt een goede bestemming. Het gaat naar de ‘AltijdWerkplaats’ in Laren waar mensen met een leerwerktraject er nieuwe producten van maken. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat zij een bijenhotel maken dat op een deel van het P+R-terrein komt waar bloemen worden ingezaaid die bijen aantrekken. 

Aanwezigheid dieren

Voorafgaand aan de kap is onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van verschillende kwetsbare dieren, zoals vleermuizen, boommarters en wezels. De te kappen bomen zijn geïnspecteerd op overnachtingsplaatsen. Deze bleken niet aanwezig. Uit het onderzoek blijkt ook dat de dieren niet nestelen in het gebied waar de bomen verdwijnen. 

HOV in ‘t Gooi

Eind dit jaar gaat de HOV-bus rijden. In Blaricum rijdt de bus niet over een aparte busbaan, maar met het verkeer mee. Dat kan alleen wanneer al het verkeer goed en veilig kan doorrijden. Om dat mogelijk te maken worden oversteekplaatsen en kruisingen aangepast. Omdat het werk in Blaricum eind dit jaar nog niet gereed is, rijdt de bus tot die tijd via de huidige route en stopt deze bij de bestaande haltes. 

Kijk voor meer informatie op de pagina van HOV in 't Gooi.