Lancering tool om spookbewoning beter en sneller op te sporen

(14 september 2022)

De provincie Noord-Holland heeft een subsidie verleend voor het ontwikkelen van een tool om spookbewoning beter, makkelijker en sneller op te sporen.

De tool is in samenwerking met TNO ontwikkeld en is als eerste in de gemeenten Amstelveen en Diemen getest. Op woensdag 14 september kreeg de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk een demonstratie en uitleg. De bedoeling is dat de tool zo snel mogelijk ook in andere gemeenten in de provincie wordt uitgerold. Door de toepassing van de tool kunnen criminele activiteiten eerder worden gesignaleerd en de weerbaarheid van de gemeente versterkt. 

Spookbewoningtool

Een spookwoning is een leegstaande woning die vaak via meerdere tussenpersonen wordt gebruikt voor criminele doeleinden zoals de opslag van wapens, hennepteelt, productie en handel in harddrugs, illegale prostitutie, opslag van zwart geld en mensenhandel. De TNO-tool helpt gemeenten op basis van verschillende indicatoren (conform AGV) in beeld te brengen welke woningen onterecht langer dan 6 maanden leegstaan in de Basisregistratie Personen (BRP) en welke woningen misschien voor criminele doeleinden worden gebruikt. Hierdoor kunnen gemeenten gerichter controleren op leegstand en criminele activiteiten en kunnen de woningen weer ingezet worden om te wonen.

Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk: “Vooral kleinere gemeenten kampen met een beperkte uitvoeringscapaciteit. Daarom is het van groot belangrijk dat we deze gemeenten op weg kunnen helpen om criminele activiteiten het hoofd te bieden. De eerste resultaten van de tool spookbewoning zien er goed uit. Een mooie samenwerking en bundeling van krachten tussen TNO, gemeenten, LIEC en de provincie om effectiever te kunnen optreden tegen ondermijnende criminaliteit."

Agenda Weerbaar Noord-Holland

De eenmalige subsidie van de provincie vloeit voort uit de Agenda Weerbaar Nood-Holland. De Agenda richt zich op het ondersteunen van gemeenten in de aanpak van criminele ondermijning en het vergroten van hun weerbaarheid. 

Meer informatie ondermijning

Ga naar de website ondermijning of bekijk deze infographic voor meer informatie over ondermijning en wat gemeenten en provincie doen om ondermijning te voorkomen.