Nieuwe podcast over verzetsheld Willem Arondéus

(07 september 2022)

Wie was Willem Arondéus en hoe is de Willem Arondéuslezing ontstaan? Beluister het antwoord op deze en andere vragen in de nieuwe podcast over deze verzetsstrijder en kunstenaar.

Willem Arondéus (1894-1943) was 1 van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Hij was open over zijn homoseksuele geaardheid.  

'Een Arondéus is iemand die bang is voor niemand'

De nieuwe podcast ‘Een Arondéus is iemand die bang is voor niemand’ gaat zijn sporen na met Arondéus-kenners Meino Schraal, Marco Entrop en de familieleden Josine en Tonko Arondéus. 

De podcast – een coproductie van het Amsterdamse 4 en 5 mei comité, Roze in Verzet en de provincie Noord-Holland – is gemaakt vanwege de Willem Arondéuslezing die Jacobine Geel op 21 september 2022 uitspreekt. Beluister de podcast via:

Aanmelden voor Arondéuslezing door Jacobine Geel

Theologe en programmamaker Jacobine Geel spreekt dit jaar op 21 september de Willem Arondéuslezing uit, om 20.00 uur in de Grote kerk in Haarlem. Geel gaat in op de actualiteit afgezet tegen het leven van verzetsheld Willem Arondéus. Dat doet zij vanuit haar rol als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. Iedereen is welkom en de toegang is vrij. 

Aanmelden kan via de website van de provincie Noord-Holland. De lezing is ook live te zien via tv-zender Haarlem105. 

Aanslag Amsterdamse bevolkingsregister

Een verzetsploeg onder leiding van beeldhouwer Gerrit van der Veen en schilder en schrijver Willem Arondéus pleegde in 1943 een aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Het doel was dat te vernietigen zodat de bezetter niet meer kon achterhalen wie Joods was. Een paar dagen daarna werden Arondéus en bijna alle andere betrokkenen opgepakt. Op 1 juli 1943 werd hij, samen met 11 verzetsstrijders, doodgeschoten in de duinen. Meer over Willem Arondéus is te zien in de nieuwe video van de Oorlogsgravenstichting (YouTube) uit de serie ‘Lang zouden ze leven’. Of lees meer over hem én over de Arondéuslezing in het artikel Eigenzinnige sprekers gedenken heldhaftige verzetsstrijder in &Holland. 

Willem Arondéuslezing en vrijheid

Het thema van de jaarlijkse Willem Arondéuslezing is ‘Vrijheid’ of ‘De vrijheid om te kunnen zijn wie je bent’. Provinciale Staten van Noord-Holland houden de Arondéuslezing traditioneel rond 5 mei. Dit jaar is de lezing vanwege corona verplaatst naar september. Provinciale Staten vragen sinds 2005 jaarlijks iemand uit de wereld van kunst, media, wetenschap of religie om de Arondéuslezing uit te spreken, als eerbetoon aan verzetsstrijder Willem Arondéus. De sprekers krijgen de vrijheid om daar zelf invulling aan te geven.

Verzetsheld Willem Arondéus