Start met verwijderen van de Zaanbrug

(05 september 2022)

In het weekend van 3 en 4 september 2022 is een groot deel van de Zaanbrug verwijderd.

Voor het demonteren van de brug was de Zaan het weekend afgesloten. Met name het verwijderen van het val in de nacht 2 op 3 september zorgt de komende periode voor een heel ander beeld van de Zaan ter hoogte van Wormerveer en Wormer. 

In de avond van 2 september 2022 is de aannemer gestart met de sloop van de Zaanbrug. Nadat eerst de leuningen weggezaagd zijn, werd in de nacht van 2 op 3 september het val verwijderd. Eerst werd de fietsbrug er af getild. Rond middernacht werd het val achterover ‘geknikt’ om gecontroleerd achterover te vallen op het vaste deel van de brug. Daarna zijn ook andere brugdelen verder ontmanteld en in stukken via het water en via het land afgevoerd. Vanuit veiligheidsoverwegingen en om efficiënter de brugdelen te kunnen afvoeren was de Zaan in het weekend afgesloten. 

De komende periode werkt de aannemer verder aan het verwijderen van de Zaanbrug. Naar verwachting zijn de werkzaamheden hiervoor in november afgerond en kan gestart worden met de bouw van de nieuwe Zaanbrug. 

Start met verwijderen van de Zaanbrug
Klik op de afbeelding voor een video

neergehaalde Zaanbrug om 14.10 uur

Vervanging Zaanbrug

De Zaanbrug wordt vervangen door een nieuwe ophaalbrug, die voldoet aan de technische eisen van deze tijd. De brug krijgt een bredere en hogere doorvaart. Hierdoor kunnen schepen makkelijker de brug passeren en hoeft de brug minder vaak en minder lang open. De nieuwe Zaanbrug biedt bovendien meer ruimte aan fietsers en voetgangers wat de veiligheid ten goede komt. Tijdens de bouw van de Zaanbrug kan al het verkeer (behalve vrachtverkeer) gebruik maken van een tijdelijke brug tussen de Lassiestraat in Wormer en de Zaanweg in Wormerveer (ter hoogte van Stelling Wonen). 

Over de Zaan

Om verkeersdeelnemers te stimuleren om de auto te laten staan en de fiets te nemen als zij over de tijdelijke brug gaan, is er een fietsactie opgezet. Met de fietsapp Ring Ring kunnen fietsdeelnemers met elke gefietste kilometer sparen voor een goed doel bij hen in de buurt. Om deel te nemen aan de fietsactie, kijk op: www.noord-holland.nl/zaanbrug

Vaart in de Zaan!

Het vernieuwen van de Zaanbrug is onderdeel van provinciaal programma ‘Vaart in de Zaan!’. Met dit programma wil de provincie Noord-Holland de bevaarbaarheid van de Zaan verbeteren, zodat bedrijven het vervoer over water blijvend kunnen benutten en uitbreiden. 
De vernieuwing van de Zaanbrug is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Wormerland en Zaanstad. De werkzaamheden worden door de aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur uitgevoerd en zijn eind 2023 afgerond.

Meer informatie

Alle up-to-date informatie over de voortgang en uitvoering van de werkzaamheden aan de Zaanbrug is te vinden in de omgevings app van de aannemer: Reimert app. Met vragen over de Zaanbrug kunnen (vaar)-weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of per mail servicepunt@noord-holland.nl. Informatie over de vernieuwing Zaanbrug is ook te vinden op www.noord-holland.nl/zaanbrug of de regionale facebookpagina @ZaanstreekWaterland.