Bloemencorso Bollenstreek steeds duurzamer

Alle tractoren zijn vervangen door duurzame en herbruikbare praalwagenonderstellen, die met een milieuvriendelijker dieselaggregaat worden aangestuurd. Afval wordt strikt gescheiden en waar mogelijk worden corso-attributen of praalwagenonderdelen duurzaam hergebruikt. Kortom, het bloemencorso wordt steeds duurzamer. Maar het kan nog beter! De bijdrage van de provincie Noord-Holland maakt het bijvoorbeeld mogelijk te experimenteren met een alternatief voor foam.

90 procent minder CO2

Het Bloemencorso Bollenstreek mag voor het tweede jaar op rij rekenen op door GP Groot Heiloo gesponsorde Nestle MY Renewable Diesel dat de CO2 uitstoot van de corsokaravaan tot wel 90 procent vermindert. Daarnaast staan dit voorjaar 2 nieuwe duurzame pilotprojecten op het programma.

Paddenstoelen

Het eerste pilotproject draait om een duurzamer alternatief voor het foam dat op de praalwagens wordt gebruikt. Zowel op de Rabobankpraalwagen ‘Groene Energie’ als op de praalwagen ‘Noord-Holland verbindt natuur’ van de provincie Noord-Holland wordt het foam voor een deel vervangen door Mycelium. Subsidie- en duurzaamheidsbijdragen van Rabobank en de provincie Noord-Holland maken het mogelijk hiermee te experimenteren. 

Bloemencorso Bollenstreek steeds duurzamer
Mycelium op provinciepraalwagen 'Noord-Holland verbindt natuur'

Mycelium is een composteerbaar materiaal dat door de firma GROWN bio wordt gemaakt van paddenstoelen, zwamvlokken. Mycelium is het wortelnetwerk van paddenstoelen en fungeert als natuurlijke lijm. Het is een levend organisme dat onder de grond groeit en zich voedt met landbouwresten en al groeiend bindt het de bodem. Op het juiste moment creëert mycelium paddenstoelen. Na de groei wordt een vorm gedroogd waardoor het mycelium dood gaat. Wat overblijft is een puur natuurlijk alternatief voor piepschuim. De paddenstoelen laten sporen vrij, die verwaaien en elders op de bodem landen om opnieuw in mycelium te veranderen.

EcarPOWER batterij

Het tweede pilotproject is een EcarPOWER batterij pack die in een aanhanger achter praalwagen Lisse 825 jaar zit. EcarPOWER batterijen zijn opgebouwd uit oude batterijen die uit EV-auto’s komen. Gedurende de hele corsoroute levert deze voldoende stroom aan de praalwagen om schoon van Noordwijk naar Haarlem te rijden en tijdens het avondcorso door Noordwijkerhout. Dit product is ontworpen door Autogroep Ursem Barten en gemaakt met EV batterijen.

22 en 23 april

Bloemencorso Bollenstreek 2023 rijdt op corsozaterdag 22 april van Noordwijk naar Haarlem en de avond ervoor tijdens het lichtjescorso door Noordwijkerhout. Op 19 en 20 april is het overdekken van de praalwagens met bloemen ‘achter de schermen’ te zien. Op zondag 23 april staan de praalwagens in het centrum van bloemenstad Haarlem opgesteld.