Een leerzame seizoenswandeling van het Noord-Hollandpad op Wieringen

(25 april 2023)

De jaarlijkse seizoenswandeling van het Noord-Hollandpad vond op vrijdag 21 april plaats. Gedeputeerde Ilse Zaal (Recreatie en Toerisme) liep samen met 75 wandelliefhebbers een deel van de etappe rondom Westerland, op het voormalig eiland Wieringen.

De seizoenwandeling is een jaarlijks evenement van de provincie Noord-Holland en Recreatie Noord-Holland om wandelaars kennis te laten maken met het Noord-Hollandpad. Deze langeafstandwandelroute loopt via 16 etappes door heel Noord-Holland, van Texel tot aan Huizen.

Verzamelen bij ambassadeurs

De wandelaars verzamelden zich in Westerland, bij camping Waddenzee. Een echt familiebedrijf van de familie Tijsen. Huidige eigenaren Joyce Tijsen en Alfons van der Veen ontvingen de groep met koffie en vertelden over het ontstaan van hun camping en de omgeving. Zij zijn ambassadeurs van het Noord-Hollandpad: lokale ondernemers die het de wandelaars nog aangenamer maken, met drankjes en arrangementen langs de route.

Provincie investeert in aanleg wandelroutes

Gedeputeerde Ilse Zaal wandelde mee en sprak de groep wandelaars vooraf toe: “Ik ben er trots op dat we als provincie investeren in de aanleg van wandelroutes en -netwerken, zoals ons eigen Noord-Hollandpad. Het brengt je op plekken die je wellicht niet dagelijks tegenkomt. Zo belooft vandaag een wandeling vol historie te worden. We lopen op een voormalig eiland. Zo heeft elke etappe wel iets bijzonders en is het een mooie manier om onze diverse provincie te leren kennen.”

Een leerzame seizoenwandeling van het Noord-Hollandpad op Wieringen
Foto: Wandelaars luisteren naar gids Wim Tijsen

Veel wandelaars lopen voor het eerst mee

Meer dan de helft van de groep liep voor het eerst mee met de seizoenwandeling. Onder leiding van gidsen Ad Snelderwaard en Wim Tijsen gingen de wandelaars op pad op een deel van etappe 6 van het Noord-Hollandpad. Het pad is deels onverhard en loopt door een open en weids landschap. De route van 11 kilometer ligt op het voormalig eiland Wieringen. De groep wandelde over dijken, langs weilanden en keek het laatste deel uit over de Waddenzee. Het gebied is lichtglooiend. Dit is ontstaan in de voorlaatste ijstijd waarbij 2 keileemheuvels werden opgestuwd tot 12 meter boven NAP. 

Lopen over een unieke dijk

De groep wandelde over 1 van de laatst overgebleven historische wierdijken in Noord-Holland. In 2021 leverde de provincie een fietspad over deze Wierdijk op. Dankzij dit pad kunnen bezoekers nu over deze dijk fietsen en wandelen. Het is een mooi voorbeeld van investeren in recreatie in samenspraak met onder andere de pachters van de grond rondom en op deze bijzondere dijk. De Wierdijk is door zijn unieke karakter een provinciaal monument. 

Een leerzame seizoenwandeling van het Noord-Hollandpad op Wieringen
Foto: Wandelen over de historische Wierdijk

Over het Noord-Hollandpad

Kijk voor een overzicht van alle etappes en meer informatie op de website van het Noord-Hollandpad. U kunt zich op deze website aanmelden voor de nieuwsbrief.

Een leerzame seizoenwandeling van het Noord-Hollandpad op Wieringen
Foto: Uitkijken over de Waddenzee