Mobiliteit door een VR-bril

Veiligere fietsroutes, duurzame mobiliteitshubs en vaker met het openbaar vervoer. In de finale van de scholierenchallenge presenteerden middelbare schoolleerlingen uit Medemblik en Bergen hún plannen over de toekomst van mobiliteit.

Lappen tekst of saaie PowerPointpresentaties? Daar hoef je bij de leerlingen van SG De Dijk in Medemblik en het Petrus Canisius College in Bergen niet mee aan te komen. Tijdens de finale van de scholierenchallenge Mobiliteit in de Statenzaal van het provinciehuis presenteerden zij hun ideeën via een zelfgebouwd Minecraft videospel, Virtual Reality-omgeving of kleurrijke maquette. “De plannen komen zo echt tot leven”, aldus de jury. 

Al enkele weken buigen de leerlingen van 5 klassen zich over verschillende mobiliteitsvraagstukken: Hoe maak je de fietsroute tussen je huis en de school veiliger? Hoe kan je je ouders overtuigen om het openbaar vervoer of de fiets te nemen in plaats van de auto? En: Hoe kun je een locatie waar verschillende vervoersmiddelen samenkomen (een mobiliteitshub) zo goed, leuk en efficiënt mogelijk maken? Na presentaties op school zijn 5 groepjes uitgekozen die hun idee mogen presenteren voor een jury bestaande uit Jeroen Olthof (gedeputeerde Mobiliteit), Stijn van Zon (Hoofd Strategie bij NS) en Erik van Essen (regiodirecteur bij Transdev Nederland). 

Mobiliteit door een VR-brilV.l.n.r. Stijn van Zon, Jeroen Olthof en Erik van Essen 

Kubusvormige glorie 

“Wie is er zenuwachtig?”, vraagt Van Essen tijdens het voorstelrondje. Geen enkele hand van de ruim 80 leerlingen gaat de lucht in. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de naambordjes van de Statenleden voor zich. Maar als het moment van de presentaties is aangebroken, lijkt de nervositeit toch een beetje op te spelen. Geen van de groepjes voelt zich geroepen als eerste af te trappen. Maar dan steken Jesse en Damian toch hun hand de lucht in. 

Alsof je je in een heus videospel bevindt, nemen ze de aanwezigen mee door hun zelfontworpen mobiliteitshub. Een Minecraft-versie van het oude treinstation en stadhuis van Medemblik verschijnen in hun kubusvormige glorie in beeld. “We willen de parkeerplaats vernieuwen, een voetbalveld maken en een restaurant en leerplek bouwen”, lichten ze toe wanneer hun avatar door de omgeving beweegt. “En we hebben ook voor meer natuur gekozen, want tegenwoordig heb je overal alleen maar stenen.” De jury is zichtbaar onder de indruk. Van Essen: “Ik zit op het puntje van mijn stoel. We reizen echt door jullie plan heen.”   

Mobiliteit door een VR-brilPresentatie van Medemblik in Minecraft 

Compleet verhaal  

2 van de 5 groepjes zochten het dichter bij huis: zij dachten na over een veiligere fietsroute van huis naar school. Het groepje van het PCC in Bergen presenteerde een heel innovatief idee met een maquette: slagbomen die werken via een sensor. “Op die manier creëren we echt een fysieke barrière op het kruispunt. De energie wekken we op uit zonnepanelen en windmolens.” De leerlingen van SG de Dijk uit Medemblik pakken het nog ludieker aan; zij presenteren hun verbeterde fietsroute in een zelfgebouwde Virtual Reality-omgeving. Geheel opgetuigd met witte VR-bril en 2 controllers laat één van de groepsleden live op beeld zien hoe het fietspad langs de Almereweg zou komen te liggen. “Dit is een heel belangrijk onderwerp voor de provincie”, reageert jurylid Olthof. “Het aantal fietsers neemt toe en ook de omvang en snelheid van de fietsen. We moeten fietspad, voetpad en autowegen op een slimme en veilig manier van elkaar scheiden.”

Mobiliteit door een VR-brilMobiliteit door een VR-bril 

Na ruim een uur aan presentaties moet de jury toch 1 groepje als winnaar kiezen. Na een kort beraad zijn de leden eruit. Gwen, Fien en Bente van het PPC in Bergen hebben volgens de jury het meest complete verhaal. Hun maquette van een duurzame mobiliteitshub heeft alles op het gebied van mobiliteit: de nieuwste NS-trein, waterstofbussen, elektrische fietsen, scooters en deelauto’s. Niemand hoeft zich te vervelen. Met een café, flexwerkplekken, bieb, sportschool, speeltuin en een biologische (super)markt met streekproducten valt er genoeg te doen. Ook aan de duurzaamheidseis is gedacht: er zijn elektrische oplaadpunten, zonnepanelen, het dak is groen, overal hangt ledverlichting en het regenwater wordt hergebruikt. En dat alles voor een ingeschat bedrag van € 63 miljoen. De winnaars krijgen een gratis kaartje voor dierentuin Artis en mogen een dag gratis reizen met de trein en bus. 

Mobiliteit door een VR-brilHet winnende groepje van het PPC in Bergen

Baas van Noord-Holland 

De scholierenchallenge is een onderdeel van het scholierenprogramma Baas van Noord-Holland. Met dit programma wil de provincie zoveel mogelijk jongeren bereiken en hen kennis laten maken met politiek en het werk van de provincie. Door de scholieren op deze manier uit te dagen, leren ze in korte tijd veel over het belang van veilig en duurzaam verkeer en vervoer. Wil jij jouw leerlingen volgend schooljaar ook uitdagen met een scholierenchallenge? Mail dan naar baasvannoordholland@noord-holland.nl.