Nieuwe expositie in Paviljoen Welgelegen: Zero and Other Heroes

(03 april 2023)

De nieuwe Dreefexpositie Zero and Other Heroes belicht de belangrijke kunstcollectie van een andere provincie: die van Gelderland. De tentoonstelling is vanaf 7 april te zien in Paviljoen Welgelegen.

In de collectie van de provincie Gelderland zijn kunstwerken van belangrijke in deze provincie werkzame, geboren of getogen kunstenaars opgenomen. De selectie bestaat naast werken van Henk Peeters en herman de vries uit werken van de volgende kunstenaars (in alfabetische volgorde): Klaas Gubbels, Rosemin Hendriks, Seet van Hout, Kinke Kooi, Ine Lamers, Willem den Ouden, Barbara Polderman, Wouter van Riessen, Maria Roosen, Keiko Sato, Lique Schoot, Berend Strik, Levi van Veluw, Carel Visser, Rob Voerman en Ivonne Zijp: The Other Heroes uit de titel. Alle 18 kunstenaars leveren of hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de actuele kunst in Nederland en in het buitenland.

Nieuwe expostie in Paviljoen Welgelegen zero and other heroesDe Duisternis van Gelderland van kunstenaar Ine Lamers. 

Op bezoek

In 2017 startte de serie 'Provincie op bezoek' en was werk van Limburgse kunstenaars te zien, in 2018 dat van Groningse kunstenaars en in 2021 van Zuid-Hollandse kunstenaars. Vanwege de coronapandemie konden de exposities in deze serie lange tijd geen doorgang vinden. De vierde editie van de reeks wijkt iets af van de oorspronkelijke opzet. Belichtten eerdere exposities in de serie steeds werken van een selectie van beeldend kunstenaars uit een andere provincie, deze keer staat een kunstcollectie van een andere provincie centraal, die van de provincie Gelderland ‘Zero’ in de titel Zero and Other Heroes verwijst naar de kunstenaars Henk Peeters en herman de vries die in 1960 samen met Jan Schoonhoven, Jan Henderikse en Armando betrokken waren bij de Nul-beweging.

Gratis toegang 

De expositie in Paviljoen Welgelegen, Dreef 3, Haarlem is te zien van 7 april tot en met 23 juni 2023 en is gratis te bezoeken. 

Feestelijke opening 

Tijdens de feestelijke opening op 7 april gaan Gabrielle de Nijs Bik, projectleider Collectie Provincie Gelderland en Simone Memel, conservator bij de provincie Noord-Holland in een kort gesprek met curator Aart van der Kuijl in op de overeenkomsten en verschillen van de kunstcollecties van beide provincies. De opening begint om 17.00 uur (inloop: 16.45 uur)

Dreefexposities

In de reeks ‘Dreefexposities’ wordt onder andere aandacht besteed aan kunstwerken van Noord-Hollandse kunstenaars en de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. Bovendien is er jaarlijks een expositie te zien in het kader van de serie ‘Provincie op bezoek’. In het Provinciehuis is doorlopend een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners en gebruikers.