Van slachthuis naar bruisende muzikale broedplaats

Stichting Het Slachthuis maakte gebruik van de Noord-Hollandse Cultuurlening van € 250.000. Met dit bedrag verbouwde het team het voormalige slachthuis in Haarlem tot een popcentrum voor muziekmakers en -liefhebbers.

In 2020 ontstaat in de wijk Schalkwijk een klein poppodium: Slachthuis 13. Een plek voor feesten, optredens en festivals. Of liever: festivalletjes. Want de feestjes zijn kleinschalig en eindigen op schappelijke tijden. Er heerst tenslotte corona. Het naastgelegen pand, het voormalige slachthuis, wordt intussen volledig gestript en verbouwd. Daarmee staat Schalkwijk iets bijzonders te wachten.

“Het is de bedoeling dat dit een Popcentrum wordt, waar alles draait om muziek maken en waar ontluikend talent zich verder kan ontwikkelen,” vertelt Jolanda Beyer, directeur van het Patronaat en waarnemend directeur van Stichting Slachthuis. “Er komen ook woningen en restaurants. Het idee is dat dit echt een bruisende muziekplek gaat worden in Haarlem en een brug tussen Haarlem Oost en het Centrum. Inwoners van onder andere Schalkwijk komen weinig bij culturele instellingen in het centrum van Haarlem. De binding ontbreekt en ook de afstand van Schalkwijk naar het centrum is groot. Het Slachthuis is veel dichterbij, waardoor de drempel voor mensen lager kan worden.” 

Van slachthuis naar bruisende muzikale broedplaats

Tweedehands

Het geraamte van het verbouwde Slachthuis werd opgeleverd door de gemeente Haarlem. Daarna was het team om het pand verder in te richten. Daarvoor gebruikten zij de Noord-Hollandse Cultuurlening. Er zijn verschillende ruimtes gebouwd waar muzikanten kunnen repeteren en leerlingen muziekles krijgen. Ook is een podium en een café/ontmoetingsruimte. Een groot deel van de spullen waarmee het popcentrum is ingericht, begint hier aan een tweede leven. Van stoelen en banken tot aan lockers en versterkers. “We hebben alles bij elkaar gesprokkeld,” vertelt Beyer. Aan de zijkanten zijn oefenruimtes voorzien van muziekapparatuur. In de keuken wordt nu alleen nog gekookt voor de muzikanten. Maar straks is er ook een kleine kaart voor gasten. De geplande kantoorruimte naast de keuken is gesneuveld en heeft plaatsgemaakt voor de voorraad. “We hadden er even niet bij stilgestaan dat je voor horeca ook voldoende opslag nodig hebt.”

Muzikale springplank

Beyer noemt Popcentrum Slachthuis een muziekmakerij. “Dit wordt een compleet muziekcentrum waarin talentontwikkeling en leren centraal staan.” Leerlingen die muziekles volgen of muzikanten die hier oefenen hebben een podium om te laten horen wat ze kunnen. En dat podium kan zomaar weer een springplank zijn naar het Patronaat. Haarlem heeft grote bands voortgebracht, zoals Krezip en Chef’Special. “De laatste jaren is die nieuwe aanwas veel minder geworden en is het muzikantenklimaat verdwenen. Er was geen plek meer waar kruisbestuiving tussen beginnende en ervaren muzikanten kon plaatsvinden”, vertelt Beyer. Met dit nieuwe popcentrum wordt muzikaal Haarlem nieuw leven ingeblazen.   

Achter wanden en deuren van geperst hout bevinden zich ensembleruimtes waar bands kunnen oefenen. Geluidsdicht gemaakt met isolatiemateriaal en dubbelglas. Er is zelfs een zeefdrukkerij, waar muzikanten bijvoorbeeld flyers kunnen laten maken. De brede trap in het midden van de grote zaal leidt naar de grootste ruimte van Het Slachthuis. Een zaal waar Big Bands en dansers kunnen repeteren. Naast de zaal is de opnamestudio met een grote mixtafel. “Die stond thuis bij een collega van het Patronaat, ongelooflijk hè”, zegt Beyer.  

Van slachthuis naar bruisende muzikale broedplaats

Ontmoetingsplek

Nu de bezoekers nog. “Daar moeten we hard aan trekken, maar ik merk dat langzaam de reuring begint te komen. Popschool Het Hart is onze partner en zit hier al in huis en verzorgt het muziekonderwijs, en we bieden ook ruimte aan creatieve ondernemers.” Een creatieve hub moet het worden, aldus Beyer. Ze benadrukt dat iedereen hier welkom is en dat Het Slachthuis een echte ontmoetingsplek is. “We willen een zo divers mogelijk publiek aantrekken: van kinderen die muziekles volgen, tot bands die komen repeteren en ondernemers die hier een ruimte huren. En natuurlijk organiseren we ook showcases en optredensmet publiek dat hier een leuke avond kan beleven.”  

Volgens Beyer begint het al langzaam drukker te worden in Het Slachthuis, vooral op vrijdag en zaterdag. De tamtam via social media zorgt voor naamsbekendheid en ook het organiseren van muzikantendagen helpt om een olievlekeffect te creëren. “Ik heb er vertrouwen in dat dit over een jaar echt het bruisende centrum is wat we voor ogen hebben.” De cultuurlening betekent veel, zegt ze. Beyer: “De rente is laag en je mag er 10 jaar over doen om de lening af te lossen. Vooral dat laatste voelt heel fijn, omdat we vooralsnog geen structurele exploitatiesubsidie krijgen en deze plek tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen.” 

Noord-Hollandse Cultuurlening

De Noord-Hollandse Cultuurlening is er voor Noord-Hollandse creatieve, culturele en erfgoed organisaties die vooruitkijken. Met deze lening kunnen ze investeren in duurzame groei en innovatie. De Noord-Hollandse Cultuurlening is een initiatief van Cultuur+Ondernemen en de Provincie Noord-Holland. Tegen 1% rente kunnen organisaties vanaf € 10.000 tot maximaal € 250.000 lenen.

Van slachthuis naar bruisende muzikale broedplaats