Bezoek het provinciehuis tijdens de Open Monumentendagen

(31 augustus 2023)

Provinciehuis Paviljoen Welgelegen opent de deuren tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september. Het monumentale pand in Haarlem is gratis toegankelijk.

Bezoeker fotografeert tijdens een rondleiding in de Statenzaal van het provinciehuis.

Een bezoek aan het paviljoen brengt het verleden tot leven. Dit monumentale pand werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd door de Amsterdamse bankier Henry Hope. Er zijn rijk gedecoreerde vertrekken te zien met meubels die zoveel mogelijk in originele staat zijn teruggebracht. Bezoekers kunnen het gebouw bekijken en ronddwalen door verschillende vertrekken. Zij kunnen zien waar het provinciebestuur vergadert en hoe voormalige bewoners als Lodewijk Napoleon woonden. Vrijwilligers verzorgen rondleidingen. Op zaterdag starten de rondleidingen om 11.30 uur. Op zondag om 12.00 uur.

Tentoonstelling ‘Slavernij. Stemmen uit het Verleden’

Er zijn 2 tentoonstellingen te zien: een historische tentoonstelling over de Paviljoen Welgelegen en de expositie 'Slavernij. Stemmen uit het Verleden'. De expositie biedt een diepgaand inzicht in het familieverhaal van maker en gastcurator Winston Brandon. Zijn tot slaaf gemaakte voorouder werd van Ghana naar Suriname overgebracht. 4 getalenteerde kunstenaars - Larissa Neslo, Elvis Chen, Quentley Barbara en Laurence Focke - maakten unieke beeldende kunstwerken voor deze tentoonstelling. Met hun werken reflecteren de kunstenaars op het slavernijverleden en gaan ze de dialoog aan met bezoekers.

Op zaterdag 9 september kunnen bezoekers tussen 13.00 en 14.00 uur een korte lezing bijwonen van gastcurator Winston Brandon. De lezing duurt 20 minuten en wordt 3 keer gegeven. Aanmelden is niet nodig. 

Onthulling Groen Kapitaal kunstwerk

Op zaterdag 9 september wordt er een beeld van beeldend kunstenaar Marianne Lammersen onthuld. Het beeld, genaamd ‘future sTREEts’ staat symbool voor hoe we omgaan met groen in de omgeving waarin wij wonen. Zowel in de stad als in het landelijk gebied. Wat kan er gebeuren als we inwoners uitdagen om ruimte terug te geven aan de natuur om deze te laten floreren? Bijvoorbeeld het vervangen van (tuin)tegels door planten. Iedereen die de presentatie wil bijwonen is vanaf 16.00 uur welkom in de tuin van het provinciehuis (aan de kant van de Dreef). Na een speech van Ton Belderok, klimaatburgemeester Haarlem, geven Marianne Lammersen en ecologisch hovenier Anniek Herder een toelichting op het kunstwerk.

Openingstijden

Het paviljoen is op zaterdag 9 september open van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag 10 september van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres is Dreef 3  in Haarlem. Meer informatie over het paviljoen is te vinden op de pagina van Paviljoen Welgelegen. Of kijk op de website van Open Monumentendag 2023.