“Asielopvang gaat altijd om mensen”

De nieuwe editie van &Holland magazine belicht de ‘ingewikkelde puzzel’ asielopvang vanuit 5 perspectieven. “Het gaat altijd om mensen.”

Steeds meer vluchtelingen zoeken een veilig onderkomen in Nederland. De opvang van reguliere asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen én een woning vinden voor mensen met een verblijfsvergunning is een ingewikkelde puzzel voor het Rijk, provincies, gemeenten, uitvoeringsorganisaties en omwonenden. 

5 betrokkenen uit Noord-Holland – van azc-bewoners tot bestuurders – vertellen openhartig over hun ervaringen, uitdagingen en dilemma’s. “Waarom moesten we zo lang wachten op een besluit?” En: “We krijgen dit gewoon niet opgelost.”

"Asielopvang gaat altijd om mensen"Lees hier de nieuwe &Holland

Bouwen en slopen

&Holland besteedt ook aandacht aan de circulaire economie. Dat betekent dat er in 2050 geen afval meer is en dat grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. De grootste winst valt te boeken in de bouwsector. Die verbruikt namelijk 50% van alle grondstoffen. De oplossing: circulair bouwen. Maar wat is dat eigenlijk? 8 vragen en antwoorden geven inzicht. Zo legt het artikel uit wat belangrijk is voor inwoners die circulair willen gaan wonen, bouwen of verbouwen, hoe circulair slopen in zijn werk gaat en wat een oogstmaatschappij is.

Rijke rietkragen

Daarnaast schetst &Holland een beeld van natuurvriendelijke oevers. Wist je dat de provincie ruim 250 kilometer aan oevers langs Noord-Hollandse wateren onderhoudt? Ze hebben met hun bloeiende planten en rijke rietkragen een belangrijke functie. Hier leeft en groeit namelijk een enorme rijkdom aan planten en dieren. Eens in de zoveel tijd zijn de oevers aan vervanging toe. De provincie gebruikt daarvoor duurzaam materiaal en let op de CO2-uitstoot. Bovendien grijpt ze de kans om de natuur te versterken, biodiversiteit te vergroten en waterkwaliteit te verbeteren. Tekeningen laten zien wat er allemaal mogelijk is. 

Historische kennis

De &Holland-quiz gaat deze keer over de Provinciale Atlas, die al ruim 100 jaar bestaat. Test je historische kennis van Noord-Holland en win een mooi geschiedenisboek!

Truffelkaas en visfriet

In de rubriek ‘Op de markt’ staat de Reigersbosmarkt in Amsterdam-Zuidoost centraal. De woensdagmarkt in Gaasperdam – 140 kramen! – grenst direct aan het winkelcentrum en de metrohalte en heeft voor ieder wat wils. Van truffelkaas tot bedtextiel en van versproducten tot visfriet. Op deze gezellige markt geven inwoners tips voor uitstapjes, zoals de Bijlmerbios en het Amsterdam Light Festival. 

Krimp Schiphol

Via luchthaven Schiphol is de wereld binnen handbereik, maar tegelijkertijd ervaren omwonenden hinder van geluid en uitstoot. Daarom kondigde de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan dat het aantal vluchten moet afnemen. In de rubriek ‘Het Dilemma’ geven 2 betrokkenen antwoord op de vraag of de krimp van Schiphol pure noodzaak of onverstandig is.

Gratis abonnement

Leuk? Neem via deze pagina meteen een gratis abonnement en ontvang &Holland voortaan elke 2 maanden in de e-mailbox.