Beëdiging herbenoemde burgemeester van Ouder-Amstel

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft vandaag Joyce Langenacker beëdigd als burgemeester van gemeente Ouder-Amstel bij haar herbenoeming voor een tweede termijn van 6 jaar.

Deze herbenoeming is van korte duur vanwege haar benoeming tot burgemeester van Zeist per januari 2024. Ook al is dit van korte duur, formeel moet de burgemeester herbenoemd en beëdigd worden. De tweede ambtstermijn van burgemeester Langenacker gaat in op 19 december 2023 en eindigt op 19 december 2029. 

Joyce Langenacker ondertekent de benoeming.

Voor haar benoeming in Ouder-Amstel was zij van 2014 tot 2017 wethouder in de gemeente Haarlem. Van 2010 tot 2014 in diezelfde gemeente fractievoorzitter van de PvdA en van 2006 tot 2014 gemeenteraadslid.

Procedure 

Een procedure tot herbenoeming wordt 8 tot 9 maanden van tevoren gestart, nadat de burgemeester aan de commissaris van de Koning en de gemeenteraad heeft laten weten nog een termijn het burgemeestersambt te willen vervullen. Hierbij speelt de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad een belangrijke rol. Die doet een voordracht tot herbenoeming aan de raad. 

Vervolgens neemt de raad uiterlijk 4 maanden voor het aflopen van de ambtstermijn een besluit over de aanbeveling tot herbenoeming. De commissaris van de Koning stuurt de aanbeveling met zijn advies door aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het besluit tot herbenoeming wordt bij Koninklijk Besluit genomen. De inhoud van de aanbeveling, de overwegingen en de beraadslagingen van de gemeenteraad zijn volgens wettelijke voorschriften geheim.