Nieuw FIELD-LAB in Petten draagt bij aan versnelling ontwikkeling van kankerbehandelingen

Gedeputeerde Esther Rommel heeft op 7 december de nieuwe FIELD-LAB faciliteit van NRG|PALLAS in Petten geopend.

FIELD-LAB draagt bij aan een versnelling van de ontwikkeling van nieuwe nucleaire geneesmiddelen voor de behandeling van kanker. De nieuwe faciliteit wordt mede gefinancierd vanuit de Europese Unie door Kansen voor West, en de provincie Noord-Holland. 

Gedeputeerde Esther Rommel: “Voor ons is het FIELD-LAB van belang voor het versterken van de regionale werkgelegenheid en de kennisinfrastructuur. Maar het FIELD-LAB is natuurlijk veel belangrijker voor de volksgezondheid en iedereen die een behandeling nodig heeft.”

Nieuw FIELD-LAB in Petten draagt bij aan versnelling ontwikkeling van kankerbehandelingenGedeputeerde Esther Rommel bij de opening van het nieuwe FIELD-LAB in Petten. 

Cruciale rol

Nucleaire geneeskunde speelt een cruciale rol bij het opsporen van hartaandoeningen en bij de behandeling van kanker. Medische isotopen zijn de grondstoffen van deze nucleaire medicijnen. Verwacht wordt dat de behoefte aan isotopen voor therapie-doeleinden de komende 10 jaar vervijfvoudigt.

Algemeen directeur van NRG|PALLAS Bertholt Leeftink: "NRG|PALLAS is wereldmarktleider in de productie van medische isotopen. Dagelijks zijn 30.000 patiënten afhankelijk van de isotopen die in Petten met de Hoge Flux Reactor worden geproduceerd. Met de nieuwe FIELD-LAB faciliteit zijn we in staat nieuwe medische isotopen te ontwikkelen voor patiëntenstudies. Op deze manier leveren we een bijdrage aan het versnellen van nieuwe behandelmogelijkheden voor levensbedreigende ziektes." 

De laatste jaren is met het FIELD-LAB-initiatief een uniek samenwerkingsverband ontstaan van Nederlandse academische medische centra en toegewijde industriële partners. Dit versnelt en stimuleert innovatieprojecten in de nucleaire geneeskunde, voor de behandeling van kanker. Met FIELD-LAB krijgen wetenschappers en andere partijen toegang tot meer medische isotopen voor onderzoek.