Provincie Noord-Holland laat oeverwerkzaamheden emissievrij uitvoeren

De provincie Noord-Holland heeft samen met aannemerscombinatie Beens Groep b.v./Hakkers b.v. concrete stappen ondernomen om oeverwerkzaamheden emissievrij te maken.

Dit betekent dat er tijdens de werkzaamheden geen schadelijke stoffen worden uitgestoten door het materieel dat wordt gebruikt. Dit is in lijn met het Waterstofconvenant (pdf, 214 kB) van de provincie. De aannemerscombinatie maakt nu bij oeververvangingswerkzaamheden gebruik van een elektrisch werkschip met een elektrische servicekraan die worden geladen door een waterstofgenerator die zij ontwikkelden. 

Doordat elektrische werktuigen worden gecombineerd met een waterstofgenerator wordt er geen CO2 of stikstof uitgestoten. “En wat het mooie is,” vertelt Jan Junte van de Beens Groep: “De accu's van de werktuigen worden 's nachts binnen 9 uur volledig opgeladen door de generator. Met een volle accu kunnen zowel het werkschip als de servicekraan een volledige werkdag werken. Hierdoor heb je geen logistieke uitdaging omdat het materiaal verplaatst moet worden om op te laden en dus heb je ook geen tijdverlies.”

De waterstofgenerator wordt van waterstof voorzien door een voorraadcontainer die eens in de 1 of 2 weken wordt vervangen. Deze technologie is nieuw. “We doen nu in Purmerend een pilot om te kijken wat de daadwerkelijke capaciteit van de waterstofgenerator is,” legt Junte uit. “We hopen dat we in de toekomst meerdere werktuigen met de waterstofgenerator kunnen opladen. Dan kunnen we oevers compleet emissievrij vervangen.”

Geheel emissievrij project

Provincie Noord-Holland stimuleert investeringen in emissievrije werktuigen. Dit draagt bij aan een geleidelijke overgang naar de uitvoering van een geheel emissievrij project. Het elektrische materieel komt in aanmerking voor subsidies zoals de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Beens Groep b.v./Hakkers b.v. heeft deze subsidie gekregen voor de elektrificatie van het werkschip en de servicekraan. Projectleider Ed Leuven van provincie Noord-Holland voegt toe: “De provincie heeft positief gereageerd op deze ontwikkeling en binnen het projectbudget wordt ruimte gemaakt voor de inzet van emissievrije werktuigen.”