Provincie Noord-Holland steunt toekomstvisie boeren Bovenkerkerpolder

De provincie Noord-Holland steunt de toekomstvisie van boeren uit de Bovenkerkerpolder (Amstelscheg). De boeren, provincie, Waterschap Amstel Gooi en Vecht, het Agrarisch Collectief Noord-Holland Zuid en de gemeente Amstelveen tekenden gezamenlijk een intentieovereenkomst waarin afspraken staan over de doorontwikkeling van het gebied.

De boeren gaan zelf aan de slag met natuur, klimaat en stikstof. Tegelijkertijd moeten hun agrarische bedrijven voldoende kunnen blijven verdienen. Dat staat in de toekomstvisie ‘Boeren met toekomst in de prachtige Bovenkerkerpolder’, die de boeren zelf hebben opgesteld.

De toekomstvisie sluit aan bij de PPLG-doelen van de provincie (Provinciaal Plan Landelijk Gebied). Hierin staan de opgaven waar de provincie voor staat en de doelen die Noord-Holland de komende jaren wil bereiken om het landelijk gebied mooi, leefbaar en gezond te houden. De Bovenkerkerpolder is daarmee een van de eerste gebieden in Noord-Holland waar een gebiedsgerichte integrale uitwerking bestaat.  

Provincie Noord-Holland steunt toekomstvisie boeren Bovenkerkerpolder

De boeren gaan zich onder meer inzetten voor natuur- en weidevogelbeheer, de klimaatopgave, stikstofreductie, verhoging van de biodiversiteit, natuurvriendelijke oevers en energieproductie. Eén van hen is boer Kees Lambalk: "Er komen nog veel maatregelen op ons af, zowel op ons boeren als op de overheden. Dat maakt het heel spannend, maar we hebben nu samen de intentie uitgesproken om verder te gaan. Dat vertrouwen is er."

Gedeputeerde Rosan Kocken: "Dit proces van de 'Boer aan het roer' vraagt om een andere manier van werken. Ik heb er vertrouwen in en hoop dat we veel van elkaar kunnen leren."

Provincie Noord-Holland steunt toekomstvisie boeren BovenkerkerpolderGedeputeerde Rosan Kocken en boer Kees Lambalk

Boeren aan zet  

De 'Boer aan het Roer’ is als pilot opgezet vanuit het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland (IBP VP) Hollands Utrechtse Veenweiden, een voorloper van het huidige NPLG (Nationaal Programma Landelijk Gebied). Doel van de pilot is belanghebbende partijen in het landelijk gebied samen te laten werken aan een perspectief voor de toekomst, zowel dichtbij (2030) als verder weg (2050). De aanpak van ‘De Boer aan het Roer’ is toegepast in 4 veenweidepolders waar samen zo’n 40 tot 50 boeren bij betrokken zijn.   

Op weg naar een uitvoeringsplan  

Met de ondertekening van de intentieovereenkomst is de weg vrij voor het maken van een gezamenlijk uitvoeringsplan. Voor realisatie hiervan is hulp van alle partijen nodig, omdat nog veel moet worden uitgevonden en het om een nieuwe manier van samenwerken gaat. Een kwartiermaker (procesbegeleider) vanuit het collectief is al gestart om namens de boeren en in afstemming met alle overige partijen de uitwerking en uitvoering van het uitvoeringsplan te coördineren.  

Provincie Noord-Holland steunt toekomstvisie boeren Bovenkerkerpolder

Alle partijen willen actief bijdragen aan het delen van hun ervaringen en inzichten en hopen dat de ‘Boer aan het Roer’ als inspiratie kan dienen voor andere gebiedsprocessen in Noord-Holland.