Meer bekendheid Provinciale Statenverkiezingen

De bekendheid van de Provinciale Statenverkiezingen is de afgelopen weken gestegen, zo blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos.

Momenteel weet bijna driekwart van alle Nederlanders (71%) dat er dit jaar verkiezingen zijn. In januari was dat 62%. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders (18%) is nog niet op de hoogte van de stembusgang op 15 maart.

Van de Nederlanders die weten dat er verkiezingen zijn, weet 82% dat het gaat om Provinciale Statenverkiezingen. Omgerekend naar de totale bevolking is dat 58% (januari: 49%). Daarmee ligt de bekendheid iets lager dan op ongeveer hetzelfde meetmoment in 2019. Toen wist 62% een maand voor de stembusgang dat er Provinciale Statenverkiezingen aankwamen.

Volgens Ipsos zijn op dit moment vooral jongeren nog niet geïnformeerd. Slechts een derde van de 18- tot 34-jarigen weet dat er dit jaar Provinciale Statenverkiezingen zijn. Dat er ook waterschapsverkiezingen plaatsvinden, is binnen elke leeftijdsgroep grotendeels onbekend. In totaal weet een kwart van de Nederlanders (24%) dat er 15 maart ook gestemd kan worden voor de waterschapsverkiezingen (januari: 16%). 

MijnStem

In Noord-Holland doen in totaal 23 partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Onlangs werden in provinciehuis Paviljoen Welgelegen de stemhulp MijnStem en de 'Kies Maar!' campagne gepresenteerd. 

MijnStem helpt inwoners van Noord-Holland erachter te komen welke partijen aansluiten bij hun voorkeuren. Aan de hand van 24 stellingen, geven mensen aan hoe belangrijk ze een onderwerp vinden of juist niet. Vervolgens zien zij in hoeverre hun standpunten aansluiten bij die van de politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen 2023. 

Bekendheid Provinciale Statenverkiezingen neemt toe