Provincie Noord-Holland lanceert stemhulp ‘MijnStem’

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk lanceert vandaag in het provinciehuis Paviljoen Welgelegen de stemhulp MijnStem. Tegelijkertijd presenteren de lijsttrekkers van de politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen in 1 minuut hun belangrijkste standpunten. Ook worden de eerste beelden van de ‘Kies Maar!' campagne getoond.

Campagnebeeld 'Kies maar!'. Wolf: welkom of niet?

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk: “Deze verkiezingen zijn misschien wel belangrijker dan ooit. De media staan vol met actuele vraagstukken waar de provincie bij betrokken is. Ook de gesprekken thuis aan de keukentafel gaan er vaak over. Kortom, er valt iets te kiezen! Iedereen die meer wil weten over hoe de verschillende Noord-Hollandse politieke partijen over deze onderwerpen denken raad ik aan om MijnStem in te vullen.”

MijnStem

Mijn Stem is een stemhulp die inwoners van Noord-Holland helpt erachter te komen welke partijen aansluiten bij hun voorkeuren. Aan de hand van 24 stellingen, geven mensen aan hoe belangrijk ze een onderwerp vinden of juist niet. Vervolgens zien zij in hoeverre hun standpunten aansluiten bij die van de politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen 2023. MijnStem is te vinden op www.noord-holland.nl/verkiezingen.

Partijen

In totaal doen 23 partijen in Noord-Holland mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Daarvan zijn 13 partijen nu vertegenwoordigd in Provinciale Staten van Noord-Holland: GroenLinks, VVD, D66, PvdA, JA21, CDA, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, PVV, SP, ChristenUnie, Denk en Namens Noord-Hollanders. Bij de aankomende verkiezingen kunnen inwoners ook stemmen voor BVNL, 50Plus, Volt, Onafhankelijke politiek NH, BBB, AWP voor water, klimaat en natuur, Nederland met een plan, Code Oranje, Piratenpartij en Jezus Leeft. Een overzicht van alle deelnemende partijen staat op de pagina over de verkiezingen.

Campagne

De komende weken staan in het teken van de verkiezingscampagnes. Niet alleen de deelnemende partijen trekken Noord-Holland in, ook de provincie zelf heeft een voorlichtingscampagne: ‘Kies Maar’. Daarnaast gaat de provincie op pad om inwoners te informeren over wat de provincie doet en waar de kiezer invloed op uit kan oefenen door te stemmen op 15 maart.

Zo is vanaf 27 februari de podcast te beluisteren waarin presentatrice Eva Eikhout op zoek gaat naar het verhaal achter de stellingen uit de stemhulp MijnStem. Ook gaan medewerkers en Statenleden van de provincie naar verschillende locaties in Noord-Holland om met inwoners in gesprek te gaan over de verkiezingen. Van een verzorgingstehuis in Laren tot aan de boot naar Texel.

Jongeren en de Provinciale Statenverkiezingen

Om jongeren bekender te maken met het werk van de provincie gaan De Kiesmannen in samenwerking met de provincie langs op 8 mbo-scholen. Met hun Grote Verkiezingsshow informeren zij de studenten met humor en interactie over het werk van de provincie, de belangrijkste thema’s bij de verkiezingen en standpunten van deelnemende partijen. Zo krijgen de studenten informatie om een weloverwogen stem uit te brengen. En er zijn meer acties om jongeren te informeren in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezing. Van het jongerenprogramma What’s Next dat AT5/NH-media maakt voor de provincie Noord-Holland tot de kinderpersconferentie op 13 maart in de Statenzaal van de provincie met leerlingen uit groep 7 en 8.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van alle activiteiten op de pagina Verkiezingen 2023.