Beste jan,
De liggers van de A9 zijn nog niet aan het einde van hun levensduur. Om precies te kunnen stellen wat de reststerkte van de liggers is doet Rijkswaterstaat uitgebreid onderzoek naar de kwaliteit van de liggers.
De provincie gaat zogeheten liggers (draagbalken) hergebruiken. Liggers van viaducten die worden verwijderd voor de verbreding van de A9 krijgen een tweede leven in de N201 bij Kortenhoef (gemeente Wijdemeren).
Bij de verbreding van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht, uitgevoerd door Rijkswaterstaat, komen liggers vrij. Lindy Molenkamp, directeur Beheer en Uitvoering van de provincie Noord-Holland en Patricia Zorko, plaatsvervangend directeur-generaal van Rijkswaterstaat zetten vandaag hun handtekening voor het hergebruik van 32 van deze liggers.
Lindy Molenkamp: “Als provincie willen we zien dat de beweging naar meer circulariteit op gang komt en we delen daarin de ambities van Rijkswaterstaat. We doen dit door al onze bruggen volgens het IFD-principe - industrieel, flexibel en demontabel - te bouwen, en nu ook door IFD te combineren met het hergebruiken van liggers”.
Het hergebruiken van draagbalken is een primeur voor Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland en een belangrijke stap op weg naar een circulaire infrasector. Patricia Zorko: “Zeggen dat je circulair wilt werken is één ding, maar het daadwerkelijk uitvoeren een tweede. Samen met de provincie Noord-Holland gaan wij het nu ook echt doen. Ik vind het van lef getuigen dat de provincie het aandurft om onze oude liggers toe te passen in de N201.”
De provincie maakt zich hard om de transitie naar een circulaire infrasector te versnellen. Daarnaast bouwt ze, met initiatieven zoals het hergebruik van liggers, kennis op om van hoogwaardig hergebruik een volwaardig en economisch aantrekkelijk alternatief te maken.
jan zegt op 18-01-2023 19:10
op zich goede actie, is ook beoordeeld of dit vermoeiingstechnisch mogelijk is ?? Anders zou dit nog wel eens vervelend uit kunnen pakken.