“Ik kan houden van wie ik wil”

De provincie Noord-Holland vaart dit jaar voor de 2e keer mee tijdens de botenparade van Pride Amsterdam. Het thema is #YouAreIncluded. Inwoners uit de LGBTQIA+-gemeenschap konden zichzelf samen met iemand opgeven bij wie ze zich veilig en geliefd voelen. 4 van de 20 koppels aan boord vertellen over hun bijzondere band. Deze keer: Tom van Lingen (27) en Bjorn Besselink (23).

Meer dan 26 jaar was Tom erg onzeker. Over zijn uiterlijk, hoe anderen over hem dachten, maar vooral over zijn seksuele geaardheid. “Ik voelde de druk om te voldoen aan een ideaalbeeld. Een man moet stoer en gespierd zijn, een goede baan en een mooi huis hebben, met een vrouw trouwen en 2 tot 3 kinderen krijgen. Maar zo zie ik mijzelf helemaal niet.” Omdat hij bang was om er niet bij te horen, deed Tom zich jarenlang anders voor. Totdat hij met Bjorn matchte op Tinder. 

Bjorn – geboren in de Achterhoek en vrij bescheiden – was al uit de kast. Tom: “Hij heeft mij gesteund en aangemoedigd deze innerlijke reis te maken en mijn ware zelf te omarmen. Dankzij hem durf ik te zijn wie ik ben, zonder excuses of vermommingen. Hij liet mij zien dat liefde geen grenzen kent”. Na een periode van daten op afstand – Bjorn woonde in Den Bosch en Tom in Zaandam – is Bjorn afgelopen mei bij Tom ingetrokken. 

Strijdlust

Inmiddels is Tom volledig open over zijn relatie en deelt hij zijn verhaal met iedereen die ernaar vraagt. Bjorn is wat terughoudender. Hand in hand over straat lopen doet hij bijvoorbeeld niet graag. Bjorn: “Ik ben al meerdere keren bespuugd en uitgescholden. Mensen kijken ons na of fluisteren achter onze rug. Ook ken ik verhalen waarbij het nog slechter is afgelopen. Ik weet dat ik er schijt aan zou moeten hebben, maar die nare ervaringen blijven toch in mijn achterhoofd rondspoken.” Bij Tom is na zijn coming out juist strijdlust ontwaakt: “Ik heb liever een mes in mijn rug dan dat ik niet met mijn liefde hand in hand over straat zou kunnen.”

"Ik kan houden van wie ik wil"Tom & Bjorn

Het overheersende beeld dat de LGBTQIA+-gemeenschap in Nederland wordt omarmd, rijmt dus niet met de ervaringen van Tom en Bjorn. Tom: “Zo ver zijn we helaas nog lang niet. Het is belangrijk dat mensen dat weten. Wel heb ik het idee dat er steeds meer aandacht is voor het thema, bijvoorbeeld met Paarse Vrijdag op scholen.” Bjorn vult aan: “Het zou niet nodig moeten zijn, maar zolang we nog niet veilig over straat kunnen, moeten we ons blijven uitspreken. Pride is daar een onderdeel van.”

Duizenden mensen

Tom had vanuit zijn werk bij de vrijwillige brandweer misschien mee kunnen varen met de botenparade, maar gaf zich bewust op voor de provincieboot. “Nu kan ik deze ervaring met Bjorn delen en hem laten blijken hoeveel hij voor mij betekent. En extra leuk: de boot is een samenwerking met Gelderland. Daar komt hij vandaan.” Bjorn moest eerst even wennen aan het idee om een hele middag door de Amsterdamse grachten te varen met duizenden mensen langs de kade. Maar na de kennismaking met de andere opvarenden heeft hij er zin in: “Het maakt niet uit wie je bent en hoe je eruit ziet. Bij Pride is iedereen zichzelf.”  

Door hun verhaal te delen, hopen Tom en Bjorn te normaliseren dat er meerdere vormen van liefde zijn. “Toen ik uit de kast kwam, vroegen mensen gelijk: ‘ben je dan nu homo?’ Mijn antwoord daarop is: ‘Ik heb op dit moment een homoseksuele relatie, maar ik kan houden van wie ik wil: man, vrouw of daar tussenin.’ Daar hoeft van mij geen label aan te hangen. Ik ben wie ik ben.”