“Ik leg de lat hoog voor mezelf”

Wie zijn de gedeputeerden die de komende 4 jaar het bestuur van onze provincie vormen? Vandaag maak je kennis met Jelle Beemsterboer van BBB. Beemsterboer gaat over de onderwerpen wonen, landbouw en visserij, coördinatie stikstofbanken en het provinciaal programma landelijk gebied (PPLG).

Gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB)

Je bent het enige nieuwe gezicht in Gedeputeerde Staten. Hoe bevallen de ‘wittebroodsdagen’?

“Heel goed. Ik heb met alle collega-gedeputeerden een uurtje gesproken: gewoon even kennismaken en een beetje kletsen over de portefeuilleverdeling. De 4 gedeputeerden en commissaris van de Koning zijn allemaal heel verschillende mensen, maar dat vind ik juist prettig. Als mensen vanuit meerdere standpunten naar een vraagstuk kijken, leidt dat vaak tot betere oplossingen.” 

Wat voor een bestuurder ben jij?

“Ik ben volgens mij heel toegankelijk. Ik houd van hard werken en dan vooral het oplossen van moeilijke problemen. Toen ik wethouder was in Schagen, zijn er bijvoorbeeld fors meer woningen in de gemeente gebouwd. De bouw van de Pallas-reactor was ook zo’n heerlijk complex vraagstuk, met de hele nucleaire discussie en de daaraan gekoppelde vergunningverlening en stikstofproblematiek. Dat soort ingewikkelde onderwerpen zijn op mijn lijf geschreven.”

Het landelijk gebied is 1 van jouw thema’s. Wat is eigenlijk jouw favoriete plek in Noord Holland?

“Soms skeeler ik over de Westfriese Omringdijk. Op een gegeven moment zie je vanaf de dijk in de verte het dorpje Eenigenburg liggen. Dat is verreweg de mooiste plek die ik ken, zeker als in de lente de bollenvelden in de bloei staan.” 

Wat is jouw uitgaanstip voor een gezellige vrijdag- of zaterdagavond?

“Het Huisweid Festival in Warmenhuizen wordt elk jaar rond Pinksteren georganiseerd door een vriendengroep. Het festival trekt een paar duizend bezoekers. Heel gezellig! Elke editie wordt er bovendien zo’n € 100.000 opgehaald voor een goed doel, zoals stichtingen die strijden tegen zeldzame ziektes. En het voelt heel fijn om een rondje te halen voor het goede doel.”

Heb je ook een geheim adresje in de provincie?

“Steeds meer ondernemers zijn bezig met streek- en seizoenproducten. Zo rijd ik regelmatig op weg naar werk langs ByBroersen in Warmenhuizen, een streekwinkel met allemaal lokale producten als aardbeien en asperges. Het wordt gerund door 2 jonge ondernemers en zij doen dat echt heel leuk. Zo kun je daar allemaal verrassende cadeaupakketten uit eigen streek kopen.

Ook kom ik graag in de Lepelaer in Oudesluis, een hele goede brouwerij die regelmatig nationale bierwedstrijden wint. Zelf brouw ik 3 of 4 keer per jaar ongeveer 20 liter van mijn eigen bier, in een grote pan op het fornuis. En ik moet zeggen: de kwaliteit wordt steeds beter. In mijn vrije tijd kook ik graag en laat natuurlijk mijn vrienden en familie deze gerechten proeven.” 

Heb je ook een favoriete Noord-Hollander?

“Alle Noord-Hollanders zijn mij even lief! Maar serieus: ik heb niet echt idolen. In mijn eigen omgeving kies ik voor mijn vrouw. Wat haar zo speciaal maakt? Alles, maar dat houd ik verder voor mezelf."

Voel jij je eigenlijk een Noord-Hollander? 

“Er bestaat volgens mij niet 1 type Noord-Hollander. Onze provincie heeft zoveel verschillende mensen, karakters en kleuren. Elke regio is weer anders. Ik voel mij vooral West-Fries, een inwoner van Tuitjenhorn en – sinds mijn wethouderschap  – inwoner van Schagen. Maar misschien word ik als gedeputeerde steeds meer een echte Noord-Hollander. Dat hoort ook wel bij deze rol. Ik wil iedereen in gelijke mate vertegenwoordigen. En dan bedoel ik ook écht iedereen. Dus ook mensen met andere politieke standpunten.” 

Waar moeten we als provincie meteen mee stoppen?

“Bureaucratie! Ik ben van nature ongeduldig, heb er moeite mee als dingen langer duren dan nodig is. Ik vind dat de mate van toetsing altijd in verhouding moet staan tot het antwoord op een probleem. We hebben alles in procedures gepropt, waardoor het soms lijkt alsof we geen keuzes meer kunnen maken. En juist dat is in de politiek heel belangrijk. 

Waar we wél mee moeten doorgaan? Woningen bouwen! Daar ligt een hele grote opgave. Ook al bouw je maar 100 extra woningen, dan hebben minimaal 100 mensen weer een dak boven hun hoofd.”

Wat staat er nog op je bucketlist? 

“Als mijn kinderen oud genoeg zijn, wil ik nog een keer met het hele gezin naar Afrika. En dan vooral naar het zuidelijke deel, zoals Mozambique en Zambia. Verder heb ik mij voorgenomen om de 100 beste boeken van de wereld te lezen. Bovenaan staat Great Expectations van Charles Dickens, maar veel boeken op de lijst zijn fijne romans met goed uitgewerkte personages die veel vertellen over de tijd waarin ze zijn geschreven.” 

Tot slot: wat mogen Noord-Hollanders de komende 4 jaar van jou verwachten?

“Dat ik benaderbaar ben voor iedereen; ik wil mensen en partijen samenbrengen. En dat ik mijn verantwoordelijkheid neem en knopen doorhak. Problemen oplossen en het leven van de mensen in Noord-Holland beter maken: dát is mijn belangrijkste taak. Ik wil de woningnood en de stikstofproblematiek in de provincie oplossen. Ja, ik leg de lat hoog voor mezelf. Als ik daar de komende jaren niets in bereik, dan heb ik het niet goed gedaan.”