“Met mensen praten vind ik het leukste wat er is”

(21 juli 2023)

Wie zijn de gedeputeerden die de komende 4 jaar het bestuur van onze provincie vormen? Vandaag maak je kennis met Esther Rommel van de VVD. Rommel gaat over de onderwerpen economie, havens, ruimtelijke ontwikkeling en recreatie.

Gedeputeerde Esther Rommel

Je gaat opnieuw voor 4 jaar aan de slag als gedeputeerde. Ben je tevreden met je nieuwe portefeuille?

“Ja, dit is precies wat ik wilde. Ik heb een fiscaal-juridische achtergrond, dus onderwerpen als financiën en ondernemerschap zijn mij niet onbekend. Ik ga nu eerst aan de slag met het doorspitten van de begroting. Daarnaast wil ik heel veel bedrijven, recreatiegebieden en scholen bezoeken. Het is heel belangrijk om jongeren te vertellen wat de provincie doet. Ik krijg dan ook enthousiaste reacties van ze. En we zoeken natuurlijk goede mensen, dus ik zie daar veel kansen.” 

Wat is jouw belangrijkste taak als gedeputeerde?

“Noord-Holland nóg mooier maken. Kijkend naar mijn eigen pakket begint dat met een goed ondernemersklimaat. Wij willen de beste vestigingsplaats zijn voor ondernemers en het mkb. Verder vind ik de ruimtelijke ontwikkeling in het havengebied heel interessant en wil ik kijken hoe we bijvoorbeeld Den Helder beter op de kaart kunnen zetten.”

En hoe ga je dat doen? Wat voor bestuurder ben jij? 

“Een creatief persoon die knopen door kan hakken. Ik vind het ontzettend leuk om samen met een team oplossingen te bedenken die niet standaard zijn. Die creativiteit breng ik graag in mensen naar boven. Tegen ondernemers zeg ik bijvoorbeeld: ga niet zitten wachten tot de provincie bij jou aanklopt, maar kijk wat je zelf kunt doen om jouw doelen te bereiken en schrijf een plan. Lukt dat niet? Dan ga ik je helpen. Ik bel ondernemers soms ook spontaan op, dat heb ik de afgelopen jaren ook met boeren gedaan. Dat vonden sommigen in het begin best spannend. Ik vind met mensen praten het leukste wat er is.”

Als gedeputeerde voor natuur bezocht je 4 jaar lang de mooiste plekjes van Noord-Holland. Heb je een favoriet?

“Ik heb héél veel mooie plekken gezien. Texel is door weer en wind schitterend, net als het Gooi en onze heide- en bosgebieden. Maar ik word vooral blij van de duinen. Dat is zo’n bijzonder gebied in Europa. En wist je dat wij de provincie zijn met de meeste eilanden? Iedereen denkt altijd aan Zeeland, maar Noord-Holland heeft duizenden hele kleine eilandjes. Heerlijk om daar tussendoor te varen!” 

Heb je nog een geheim adresje in de provincie?

“Als iets geheim is, dan moet je het ook geheim houden. Uitgaanstip? Alle gebieden hebben hun charme en ik wil andere pareltjes niet tekort doen. Volg me op Instagram, dan ontdek je wellicht nog mooie plekken.”

Heb je als gedeputeerde wel tijd voor het ontdekken van nieuwe plekken?

“In mijn vrije tijd komt het er vaak niet van. Daarom ben ik dol op werkwandelingen. Dat heb ik tijdens corona ingevoerd. Waarom aan een vergadertafel zitten als je ook in de natuur kunt wandelen? Lekker genieten van de omgeving en je krijgt ook nog eens een beetje lichaamsbeweging. Bovendien heb je vaak betere gesprekken als je naast elkaar loopt dan als je tegenover elkaar zit.” 

Heb je tijdens 1 van die wandelingen ook nog een favoriete Noord-Hollander leren kennen?

“Nee, want er zijn zoveel verschillende Noord-Hollanders. Een Westfries kun je niet vergelijken met iemand van Texel of uit het Gooi. Dat maakt onze provincie juist zo interessant. Wij zijn geen eenheidsworsten. Ik heb op veel plekken gewoond – Zuid-Holland, Groningen, Flevoland,  Amerika – maar mijn roots liggen in Noord-Holland. Ik ben opgegroeid op een boerderij, heb hier mijn eerste stappen in het bedrijfsleven gezet en ben verankerd met het Noord-Hollandse landschap. Daarom voel ik mij een Noord-Hollander.” 

Wat maakt jou een echte Noord-Hollander?

“De ‘Noord-Hollander’ bestaat misschien niet, maar we zijn wel allemaal Noord-Hollands. Nuchter, direct en oplossingsgericht. We nemen geen blad voor de mond. De mensen zijn soms emotioneel, maar spreken zich wel uit. Dat vind ik fijn. Daarom is economie ook zo’n leuk onderwerp. De energie van ondernemend Noord-Holland: daar ben ik echt trots op. Niet bij de pakken gaan neerzitten, maar doorgaan. Dat zit in het DNA van de Noord-Hollander en ook in mij.”

Wat mogen deze mensen de komende 4 jaar van jou verwachten?

“Dat ik mij net zo hard blijf inzetten als de afgelopen 4 jaar om Noord Holland nog beter en mooier te maken. Ik ben ook geen gedeputeerde die alleen in Haarlem zit: ik ga de straat op. Even een winkel binnenlopen of aanbellen bij ondernemers voor een praatje. Hoe gaat het? Waar loop je precies tegenaan? Dat betekent niet dat ik hun problemen altijd kan oplossen, maar ik kan er op zijn minst naar luisteren en kijken wat ik kan doen.”

Tot slot: wat wil je ooit nog een keer doen?

“Ik wil graag nóg een keer met haaien duiken. Toen ik heel klein was, heb ik iemand zien verdrinken. Sindsdien ben ik bang voor de zee. Maar als je ergens bang voor bent, dan moet je het wél proberen. Die afspraak heb ik met mezelf gemaakt. Dus heb ik een duikcursus gedaan en ben gaan duiken met haaien op de Bahamas. De instructeurs vertelden dat ik daar beneden 40 haaien kon verwachten. Ik dacht dat ik gek was geworden, maar eenmaal onder water werd ik heel rustig. Een hele bijzondere ervaring die ik graag nog eens wil overdoen.”