“Ook mensen met een beperking willen Pride vieren”

De provincie Noord-Holland vaart dit jaar voor de 2e keer mee tijdens de botenparade van Pride Amsterdam. Het thema is #YouAreIncluded. Inwoners uit de LGBTQIA+-gemeenschap konden zichzelf samen met iemand opgeven bij wie ze zich veilig en geliefd voelen. 4 van de 20 koppels aan boord vertellen over hun bijzondere band. Deze keer: Niels (39) en Anja (62) van der Veen.

Zie je Niels, dan zie je zijn moeder Anja. Samen naar Pride, de stad, een musical of gewoon gezellig wandelen met chihuahua Bassie. “Wij zijn 4 handen op 1 buik. Mijn moeder is er altijd voor mij. Veel andere sociale contacten heb ik helaas niet”, vertelt Niels. Vanwege zijn chronische leverziekte en epilepsie woont hij in een zorginstelling. Met de andere bewoners heeft hij weinig aansluiting en nieuwe mensen ontmoeten is vanwege zijn beperking moeilijk. “Online zou kunnen, maar daar ben ik te voorzichtig voor. Je weet nooit wie er aan de andere kant zit.”

“Ook mensen met een beperking willen Pride vieren”Anja en Niels

Door mee te varen op de boot hoopt Niels niet alleen een leuke dag met zijn moeder te beleven, maar ook nieuwe mensen te ontmoeten uit de LGBTQIA+-gemeenschap. “Ik identificeer mijzelf als biseksueel. Daar heb ik lang mee geworsteld.” Voor moeder Anja was het echter geen verrassing: “Hij schreef het voor mij op een briefje toen hij een jaar of 18 was, omdat hij het niet durfde uit te spreken. Maar ik wist het eigenlijk al. Ik zei meteen: ‘Niels, het maakt mij helemaal niet uit. Als je maar gelukkig bent.’”

Regenboogweek

Het is voor mensen met een beperking nog erg lastig om onderdeel uit te maken van de regenbooggemeenschap, merkt Niels. “We zijn ondervertegenwoordigd en evenementen zijn niet altijd goed toegankelijk. Ik vind het daarom belangrijk de boodschap over te brengen dat je ook met een beperking gewoon mee kunt doen. Ook wij willen vieren wie we zijn.” 

Dat Niels daarom de regenboogweek heeft opgezet in zijn zorginstelling, maakt Anja apetrots. Vorig jaar hees de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer de Pride-vlag en bewoners konden naar verschillende activiteiten om het thema LGBTQIA+ te bespreken én te vieren. Anja: “Ik vind het zo knap dat hij iedereen meekrijgt. Hij heeft alles zelf geregeld en iedereen opgebeld.” Ondanks het succes van die week, blijft Niels het lastig vinden dat het onderwerp de rest van het jaar bijna niet meer ter sprake komt. “Het zou fijn zijn als dat in de toekomst verandert.”

Inspireren 

Met zelfgeschreven nummers en gedichten probeert Niels zijn gedachten op een rijtje te zetten. Op verschillende regenboogvieringen in Zaandam heeft hij die al voorgedragen. “Daarmee hoop ik mensen te inspireren dat ze zichzelf kunnen en mogen zijn. Helaas is dat nog steeds nodig, als je ziet dat er recent bijvoorbeeld weer allemaal regenboogvlaggen zijn verbrand.” 

Ook is Niels nog steeds op zoek naar een vaste kerkgemeenschap, omdat hij niet overal welkom is. “De kerk raakt mij, ik word er rustig van. Ik vind het fijn om liederen te zingen of Bijbelteksten te lezen. Dat ik tegelijkertijd via Facebook nare berichten krijg van een voorganger omdat ik mij openlijk uitspreek voor de LGBTQIA+-gemeenschap, vind ik onbegrijpelijk. Waarom? Liefde is toch liefde? Dat kan ik echt niet rijmen.”