ServicePuntTechniek: matchen en begeleiden van techniekprofessionals

Op 5 verschillende plekken in Noord-Holland is een ServicePuntTechniek (SPT). Het SPT, een netwerkorganisatie, brengt ondernemers, overheid en onderwijs samen om mensen te werven en inspireren voor de techniek. Geïnteresseerden kunnen zich, via deze weg, oriënteren op werk in de technische en technologische sector. Ook zet het SPT zich in om technische professionals te ontwikkelen en te behouden.

De focus van de SPT’s ligt op de techniek, technologie, metaal en bouw & infrastructuur. Deze sectoren vormen gezamenlijk de motor om de regio te verduurzamen en de stap te zetten naar een groenere maak- en onderhoudsindustrie. Iedere SPT heeft een eigen invalshoek, maar het doel is steeds hetzelfde: (potentiële) techniekprofessionals matchen en begeleiden. 

Het SPT in Noord-Holland


In Noord-Holland zijn 5 vestigingen van het SPT: 
•    Noord-Holland Noord
•    Zaanstreek en Waterland 
•    Techport
•    Arbeidsmarkt Samenwerkingsnetwerk Techniek Amsterdam (ASTA)
•    Utrecht, Amersfoort en Gooi & Vechtstreek

De techniekcoalitie, provincie en lokale overheden stimuleren de verdere implementatie van de SPT’s. Ze zijn in Noord-Holland geopend met financiering vanuit het Economisch Herstel & Duurzaamheidsfonds. In de SPT’s wordt infrastructuur opgezet en worden initiatieven ontplooid om partijen bij elkaar te brengen. Zoals ontwikkeltrajecten om kandidaten en bedrijven te matchen. Het SPT ondersteunt ook bij het begeleiden van zij-instromers en bij oriëntatietrajecten, waarin mensen kennismaken met verschillende bedrijven in de technische sector. 

In het Manifest ‘Werken en Ontwikkelen 2030 Noord-Holland’ gaat veel aandacht uit naar zij-instroom en het vergroten van het aantal mensen dat werkt in de techniek. Ook het behouden van vakmensen via van-werk-naar-werk-trajecten staat prominent op de agenda.

Praktijkcase VS&H Offshore 


VS&H Offshore zit te springen om meer personeel. Net als veel andere technische bedrijven in de IJmond. Het bedrijf, oorspronkelijk onderdeel van bouwgigant VolkerWessels, verzelfstandigde in 2021 en heeft ruim 150 medewerkers in dienst. Er werken specialisten die hoogspanningsaansluitingen aanleggen in offshore-windparken. VS&H Offshore leidt mensen zelf op tot specialist.

Muhammed heeft interesse om bij het bedrijf aan de slag te gaan en bezoekt het tijdens een gezamenlijke voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd vanuit het SPT. 
“Voor mij is het de eerste keer dat ik kijk naar een offshore-bedrijf. Ik zie het helemaal zitten om bij VS&H Offshore te werken. Het biedt ‘on the job training’ met e-learning én een betaalde baan vanaf dag 1. Ik hou van aanpakken en ik denk dat ik ‘fit for the job’ ben.”

Jonne Schortinghuis, directeur V&SH Offshore Solutions, is opgetogen tijdens de voorlichting. “Zo’n grote groep belangstellenden is ongekend. In samenwerking met het SPT Techport hebben bewoners van het ‘opvangschip’ in IJmuiden verschillende bedrijven bezocht, waaronder ons bedrijf.”

Meer informatie over hoe het SPT kan helpen bij het vinden van gekwalificeerd personeel of bij oriëntatie binnen de technische sector, is te vinden in het Manifest Werken & Ontwikkelen 2030 op Noord-Holland Inzicht.nl.

Visual SPTs in Noord-Holland offshore