Bespaar ook CO2 samen met autodelers De Rijp

(27 juni 2023)

De autodeelpilot ‘Auto van de Straat’ in De Rijp is afgerond. 9 maanden lang hebben meer dan 25 bewoners van de Klipper gebruik gemaakt van 2 deelauto’s. In deze periode maakten de deelnemers 500 boekingen en reden meer dan 20.000 elektrische kilometers. De bewonersgroep is enthousiast, wil graag verder met autodelen en roept meer mensen uit De Rijp en Graft op om ook mee te doen. Autodelen wordt steeds populairder, scheelt ruimte in de straat en is beter voor het milieu.

Wilt u ook autodelen? U kunt zich melden

Na 9 maanden hebben de bewoners een goed beeld van hoe autodelen werkt, en wat de voordelen ervan zijn. De bewoners willen dan ook graag door, maar daarvoor zijn meer mensen nodig die met hen de auto delen. Daarom zijn de bewoners een lokale campagne gestart om meer deelnemers te werven. Geïnteresseerden uit de omgeving van De Rijp en Graft kunnen zich melden bij Arnout van Dijk, van MobiGo via www.mobigo.nu

Bewoner Sylvia Zanders over haar ervaringen met het autodelen: “Ik heb zelf geen auto en merk dat het toch wel fijn is om gebruik te kunnen maken van een auto, en daarvoor hoef ik geen eigen auto te bezitten. De auto staat altijd klaar waar die klaar hoort te staan, we hebben een app-groep met de hele buurt, dus als er een keer iets bijzonders is, dan communiceren we dat heel laagdrempelig met elkaar. Mijn ervaringen zijn heel positief”. 

Instappen tijdens lancering Auto van de Straat de Rijp

Elektrisch autodelen levert een grote CO2-besparing op

De twee deelauto’s in De Rijp zijn in totaal 500 keer geboekt. De deelauto reed gemiddeld 41,7 kilometer per rit en een rit duurde gemiddeld 3,3 uur. In totaal zijn de auto’s 1700 uur gebruikt. Dat komt neer op 21.475 elektrische kilometers in 9 maanden tijd. De bewoners hebben 2 ton CO2-uitstoot bespaard ten opzichte van de ritten die zij anders met een benzineauto zouden maken. 

‘Auto van de Straat’ 

Tijdens de ‘Auto van de Straat’-pilot kregen drie straten in Noord-Holland 9 maanden de kans om te ervaren hoe autodelen werkt. De deelnemende straten zijn de Boterbloem in Purmerend, de Klipper in De Rijp en de Indischestraat in Haarlem. De deelnemers konden gedurende de pilot 2 elektrische deelauto’s gebruiken voor een flink gereduceerd tarief van € 2,50 per uur. De Klipper in De Rijp startte op 23 september met autodelen, nu 9 maanden later loopt het pilotproject ten einde.

Auto van de Straat is een initiatief van Natuur & Milieu in opdracht van de provincie Noord-Holland en is georganiseerd in samenwerking met MRA-Elektrisch en MobiGo. Het doel is om bewoners te laten ervaren hoe (elektrisch) autodelen werkt en ander reisgedrag te stimuleren om Noord-Holland leefbaar en bereikbaar te houden. Meer informatie is te vinden op www.autovandestraat.nl.