Commissaris van de Koning houdt Rede van Texel 2023

(28 juni 2023)

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft 28 juni de 9e Rede van Texel uitgesproken. Hij deed dat in het Zeemanskerkje in Oudeschild.

Met zijn voordracht ‘Wachten op de wind’ nam Van Dijk de toehoorders op Texel mee in enkele observaties. Het thema van zijn toespraak was ‘vertrouwen’.

De Rede van Texel is een lezing over een onderwerp dat de hele Nederlandse samenleving aangaat. De voordracht heeft een sterk historisch karakter en is vernoemd naar de Reede van Texel. Dit was in de Gouden Eeuw de drukste ankerplaats en hét logistieke knooppunt van de wereld. Schepen lagen er te wachten op gunstige wind om uit te zeilen. 

“Op een eiland moet je het met elkaar oplossen”, sprak Van Dijk. “Iedereen weet, als je niet samenwerkt dan kom je er niet uit. Vertrouwen hebben is hier essentieel. Het vertrouwen in de overheid, tussen overheden, maar ook het vertrouwen in elkaar. En wat de gevolgen zijn als dat vertrouwen er niet is. Te veel en te vaak zien wij het woord crisis voorbijkomen voor zaken die maar niet opgelost willen worden. Simpel gezegd; een probleem is vaak een niet-gedeelde uitdaging. 

Commissaris van de Koning houdt Rede van Texel 2023
Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk spreekt de rede uit (foto: Evalien Weterings)

In de Escaperoom van de ruimte die Texel heet worden problemen vaak sneller gezien en gedeeld. Waardoor er ook nagedacht moet worden over de aanpak en de oplossing. Men gaat aan de slag. Want dat is wat je moet doen als de wind niet goed staat. Je voorbereiden op de dag dat de wind wel goed staat en je wel kunt uitvaren. Dat wat hier gebeurt kan soms een mooi voorbeeld zijn voor de rest van de onze provincie, of voor ons land. We komen pas echt vooruit als we elkaar wel vertrouwen. Als de wil tot samenwerken aanwezig is om zaken op te lossen. Uiteindelijk moeten we uitvaren op basis van onze gezamenlijk gekozen koers. Dat is de kracht van onze democratie.”

De volledige Rede van Texel staat op de website