Groene Menukaart helpt bibliotheken verduurzamen

(15 juni 2023)

Om bibliotheekgebouwen comfortabel, betaalbaar én toekomstbestendig te maken, is verduurzaming een must. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos en het antwoord op de vraag 'waar begin je en wat ga je aanpakken?' is vaak moeilijk te beantwoorden. De Groene Menukaart voor bibliotheken biedt uitkomst.

Bibliotheek

Duurzaamheid zit in de genen van een bibliotheek omdat het uitlenen (hergebruik) van boeken de belangrijkste taak is. Maar een bibliotheekgebouw krijgt steeds meer functies: het is de huiskamer van de stad, het dorp of de buurt. Het is daarom belangrijk dat dit een aangename plek is. Veel gemeenten en eigenaren van gebouwen waarin een bibliotheek is gevestigd willen aan de slag met verduurzaming. 

Menukaart

Op donderdag 15 juni lanceerden de provincie Noord-Holland, Metropoolregio Amsterdam, Probiblio en De Groene Grachten de Groene Menukaart voor bibliotheken. De menukaart is een praktisch hulpmiddel dat helpt te focussen op de specifieke aspecten van panden waarin bibliotheken zich bevinden. Op de kaart staan onder andere rekentools, overzichten van actuele subsidies en andere financieringsmogelijkheden. Daardoor wordt het voor bibliotheken een stuk gemakkelijker om erachter te komen welke duurzame maatregelen kunnen worden getroffen om kosten te besparen en het gebouw toekomstbestendig te maken. Ook delen verschillende bibliotheken hun ervaringen met verduurzamen en geven ze tips. De Groene Menukaart bestond al voor allerlei soorten panden zoals woonhuizen, kerken, forten en musea.

Bibliotheek Haarlem

De lancering van de nieuwste Groene Menukaart werd afgetrapt door Roxane van Acker, directeur van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. De Bibliotheek Zuid-Kennemerland in Haarlem bevindt zich in een gebouw, een rijksmonument, dat dateert uit de 16e eeuw. Naast het oude deel is er in de jaren ’70 ook een nieuwer stuk aangebouwd. Deze combinatie van bouwstijlen maakt het een interessant gebouw om te verduurzamen, aangezien er andere maatregelen getroffen moeten en kunnen worden in de verschillende delen van het gebouw. 

Dak bibliotheek
Foto: De bibliotheek wil het dak nog vergroenen en zonnepanelen plaatsen.

De afgelopen jaren is de bibliotheek druk bezig geweest met renoveren en verduurzamen. Samen met de gemeente Haarlem is er aan een plan gewerkt. Inmiddels is het  pand onder ander voorzien van HR++ beglazing en vacuümglas. Dit zorgt voor comfort en vermindering van het energieverbruik. Ook is de dakisolatie vernieuwd en verbeterd en er is een nieuw klimaatbeheersingssysteem geplaatst. Er zijn nieuwe installaties gekomen en het is gelukt om de buizen goed weg te werken in vloeren en wanden. Het luchtbehandelingsysteem is bijvoorbeeld weggewerkt in de nieuwe bankjes.

Dankzij een subsidie van de provincie Noord-Holland kon er overal nieuwe duurzame verlichting komen. De komende jaren hoopt de bibliotheek ook zonnepanelen te kunnen plaatsen op een ‘groen dak’. 

De Groene Menukaart voor bibliotheken is een samenwerking van de Metropoolregio Amsterdam, provincie Noord-Holland, Probiblio en De Groene Grachten.

Meer informatie over de groene menukaart bibliotheken en de andere menukaarten.

Groene bankjes
Foto: Luchtbehandeling is weggewerkt in de bankjes.