Werkzaamheden Zaanbrug bekijken tijdens Dag van de Bouw

(12 juni 2023)

Wie weleens wil zien hoe een brug gebouwd wordt, wat voor werk er nu onder water in de Zaan plaatsvindt of nieuwsgierig is naar het bouwmaterieel, is tijdens de Dag van de Bouw welkom op het project “Vernieuwen Zaanbrug”.

Tijdens deze open dag op zaterdag 17 juni kunnen bezoekers het werk rondom de vervanging van de brug over de Zaan tussen Wormerveer en Wormer zelf zien en beleven. Aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur en de provincie Noord-Holland stellen 17 juni van 10.00 tot 15.00 uur het bouwterrein open voor geïnteresseerden.  

Met de Dag van de Bouw krijgen bezoekers een uniek kijkje achter de schermen van de bouw van de Zaanbrug. De provincie Noord-Holland vernieuwt de bestaande brug over Zaan en vervangt deze door een nieuwe ophaalbrug. Via een pontonbrug krijgen bezoekers de unieke mogelijkheid om eens een kijkje te nemen in de brugkelder in de Zaan en te zien hoe het werk vordert. De aannemer legt bezoekers graag uit hoe deze werkzaamheden plaatsvinden en wat er allemaal bij komt kijken als een brug (op een hele kleine ruimte) gebouwd moet worden. Kinderen kunnen ervaren hoe het is om een bouwvakker te zijn. 

Kom langs op de Dag van de Bouw op 17 juni

Op zaterdag 17 juni vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur zijn jong en oud welkom om lang te komen bij de Zaanbrug. De Dag van de Bouw is op de Nieuweweg in Wormer, naast het Lassie gebouw (t/o Nieuweweg 108). Kom fietsend, lopend of met openbaar vervoer naar de bouwkeet. Er is bij het bouwterrein beperkte parkeergelegenheid voor auto’s.

Vervanging Zaanbrug

De Zaanbrug wordt vervangen door een traditionele Hollandse ophaalbrug, die voldoet aan de technische eisen van deze tijd. De brug krijgt een bredere en hogere doorvaart. Hierdoor kunnen schepen makkelijker de brug passeren en hoeft de brug minder vaak en minder lang open. De nieuwe Zaanbrug biedt bovendien meer ruimte aan fietsers en voetgangers wat de veiligheid ten goede komt. 

Dag van de Bouw Zaanbrug

Vaart in de Zaan!

Het vernieuwen van de Zaanbrug is onderdeel van provinciaal programma ‘Vaart in de Zaan!’. Met dit programma wil de provincie Noord-Holland de bevaarbaarheid van de Zaan verbeteren, zodat bedrijven het vervoer over water blijvend kunnen benutten en uitbreiden. 

De vernieuwing van de Zaanbrug is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Wormerland en Zaanstad. De werkzaamheden worden door de aannemerscombinatie Reimert Bouw en Infrastructuur, Gebr. Beentjes en HSM Steel Structures uitgevoerd en zijn eind 2023 afgerond.

Meer informatie

Alle up-to-date informatie over de voortgang en uitvoering van de werkzaamheden aan de Zaanbrug is te vinden in de omgevingsapp van de aannemer: Reimert app. Met vragen over de Zaanbrug kunnen (vaar)-weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. Informatie over de vernieuwing Zaanbrug is ook te vinden op www.noord-holland.nl/zaanbrug of de regionale Facebookpagina.