Alexiatunnel genomineerd voor de Hilversumse Architectuurprijs

Stem op de eerste dubbellaagse spoortunnel van Nederland. Dit kan tot dinsdag 4 april.

fietser Alexiatunnel

De Alexiatunnel is onderdeel van het project HOV in ’t Gooi en maakt deel uit van de HOV-busverbinding tussen Huizen en Hilversum.

Dubbellaagse spooronderdoorgang

De tunnel is de eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland. Het bestaat uit een boven elkaar gelegen buis voor snelverkeer (auto’s) en langzaam verkeer (voetgangers en fietsers). Tijdens het ontwerpen en bouwen van deze onderdoorgang was er veel aandacht voor detaillering, materiaalgebruik en sociale veiligheid. 

De kleurstelling is aangepast op de omliggende bebouwing. De glazen borstweringen langs de tunnelwanden geven zoveel mogelijk licht in de tunnel en bieden ook een doorkijk op straatniveau. Het metselwerk is in Dudokstijl: een kenmerkende architectuurstijl in Hilversum. In overleg met de omwonenden is gekozen voor een kunstwerk van panelen met gaatjes die gezamenlijk afbeeldingen van bloemen laten zien.

hov pagina belijning

Stemmen

Tot 4 april mag iedereen stemmen voor de publieksprijs. Dat kan via de www.hilversumsearchitectuurprijs.nl. Op donderdag 20 april worden de vakprijs en de publieksprijs tijdens de officiële uitreiking bekendgemaakt. 

HOV in ’t Gooi

Het project HOV in ’t Gooi is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Huizen, Blaricum, Laren, Eemnes, Hilversum en de provincie Noord-Holland. Ook ProRail, Het Goois Natuurreservaat en Rijkswaterstaat zijn nauw betrokken. De Alexiatunnel is ontworpen door POSAD/MAXWAN en A&E Architecten.