“Ik moet de stemhulp nog een keer wat serieuzer invullen”

Een team van de provincie Noord-Holland ging afgelopen weken met inwoners in gesprek over de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart.

Na bezoeken aan Alkmaar, Laren en Amsterdam eindigde de zogeheten regiotour op de veerboot van Den Helder naar Texel. Aan boord van TESO’s Texelstroom eiste een campagnebord naast het restaurant de nodige aandacht op. De tekst: ‘80 of 60 kilometer per uur? Kies maar!’ 

“Wat dachten jullie van 120 rijden op provinciale wegen”, riep een knipogende passagier naar de provinciemedewerkers. Iets verderop was de toon serieuzer. “Stemrecht is een belangrijk recht en daar moet je gebruik van maken”, zei Danny Kamminga, inwoner van Den Burg. “Zeker in deze tijd waarin een hoop gekkigheid gebeurt en veel extremen voorkomen.”

“Ik moet de stemhulp nog wat serieuzer invullen”
De regiotour aan boord van de Texelstroom. 

Dilemma’s en openingsvragen

Windmolens of zonnepanelen? Nieuwe weg of meer OV? Is de wolf welkom of niet? Deze dilemma’s op ansichtkaarten hielpen de teamleden het gesprek aangaan. Al deden ook openingsvragen als ‘weet u dat er volgende week verkiezingen zijn’ of ‘mag ik u een kopje koffie aanbieden’ het goed bij de forenzen en vakantiegangers. Meestal leidden ze tot een gesprek over politiek, de verkiezingen en de taken van de provincie. Al eindigden sommige pogingen tot een praatje ook in warrige blikken. Een welgemeend ‘schöne Ferien’ bracht dan vaak uitkomst. 

Geduldig legde het team uit hoe inwoners met hun stem invloed kunnen uitoefenen op belangrijke zaken. Bijvoorbeeld over het aanleggen van provinciale wegen, windmolens en natuurgebieden. De reacties en meningen liepen uiteen en niet zelden vochten begrip en weerstand om voorrang. Of het nou ging over stikstof of openbaar vervoer, over woningbouw of de stembusgang. “Ik sla geen verkiezing over”, vertelde een mevrouw in het restaurant. “Ik stem nóóit meer; alleen op mezelf”, gromde een meneer een paar meter verder. 

Stemhulp invullen

Kandidaat-statenlid Gert-Jan Leerink van de Partij van de Arbeid (PvdA) knoopte een gesprekje aan met een groep studenten. “Ik vind het belangrijk om te stemmen, dus ik ga dat zeker doen”, zei een van de jongeren vanachter een laptopscherm. “Maar de eerste keer dat ik een stemhulp invulde kwam ik uit bij 50PLUS, haha. Ik moet ‘m dus nog een keer wat serieuzer invullen.” 

“Ik moet de stemhulp nog wat serieuzer invullen” 2
Kandidaat-statenlid Gert-Jan Leerink (PvdA) in gesprek met inwoners over de verkiezingen.

Leerink had zich met een duidelijk doel aangemeld voor de regiotour. “Ik vind het belangrijk dat mensen gaan stemmen. Als ik daar iets aan kan bijdragen, is dat mooi. Vandaag draait het erom dat mensen woensdag naar de stembus gaan.” 

Na de eerste oversteek vatte hij enkele bevindingen samen. “Sommige mensen zijn heel resoluut en gaan absoluut niet stemmen. Anderen willen wel gaan, maar moeten zich nog verdiepen. Doorvragen is in ieder geval belangrijk. Daarbij komt er soms ontevredenheid uit. En dat is een haakje voor een gesprek. Ik kan dan vertellen wat de provincie doet, dat mensen kunnen meebeslissen en dat er met 23 deelnemende partijen in Noord-Holland genoeg te kiezen valt. Maar ik sprak ook mensen die heel tevreden zijn met hoe alles gaat.”

Drempel over

“Yes, ik heb iemand gemotiveerd om tóch te gaan stemmen!”, juichte een van de teamleden even later. Een andere medewerker had een inwoner de drempel over geholpen richting stemhulp Mijn Stem. Via een QR-code op een van de campagnekaartjes ging ze meteen aan de slag. 

Ook Danny Kamminga vulde onder het genot van een “lekker bakkie” al varend de stemhulp in. “Handig! Het kost maar een paar minuten. Of ik verrast ben door de uitkomst? Nee, helemaal niet. De stemhulp bevestigde precies wat ik al dacht. Prima, want nu ben ik weer een stap verder. Thuis ga ik me inlezen in de standpunten van die partij en dan ben ik klaar om te gaan stemmen.” 

“Ik moet de stemhulp nog wat serieuzer invullen” 4