Kinderen trappen verkiezingsweek af met persconferentie

(13 maart 2023)

De verkiezingsweek werd maandag 13 maart afgetrapt met de Kinderpersconferentie. Leerlingen van 3 basisscholen uit Noord-Holland onderwierpen commissaris van de Koning (cvdK) Arthur van Dijk aan een vragenvuur. “Hoe denkt u over discriminatie?”

De stoelen in de Statenzaal van het Provinciehuis in Haarlem zijn vandaag even niet gereserveerd voor de Statenleden, maar voor groep 7 en 8 van basisscholen Hannie Schaft, IKC De Argonauten en An Nasr. Elke school krijgt een halfuur om de cvdK vragen te stellen over onderwerpen waarover ze na afloop mogen stemmen. Alsof er een stoelendans aan de gang is, bemachtigen de leerlingen een plek. 
De commissaris wil daarna even testen hoe het met de Noord-Holland kennis van de leerlingen is gesteld.
“Weten jullie hoe groot de provincie Noord-Holland is? Hoort Texel er bijvoorbeeld ook nog bij? “Ja!”, klinkt uit de zaal.  
“En hoeveel gemeentes heeft de provincie Noord-Holland?” 
“44”, antwoordt een leerling zelfverzekerd.  
“Bingo! Jij gaat door voor de hoofdprijs.” 

Kinderen trappen verkiezingsweek af met persconferentie

Wind en zon

Na de miniquiz kan het vragenvuur losbarsten. Valerie bijt het spits af met meteen een vraag over een belangrijk thema: hoe de provincie gaat zorgen dat er minder CO2 wordt uitgestoten. “We proberen schoner te produceren”, legt van Dijk uit. “We willen dat fabrieken minder fossiele brandstof, zoals benzine en gas gaan gebruiken. Dat kan door windparken op zee te bouwen en door zonneparken aan te leggen. 
Tara wil weten hoe de provincie ervoor gaat zorgen dat er meer mensen met het openbaar vervoer gaan reizen. Van Dijk legt uit dat er bij nieuwbouwwijken steeds minder parkeerplekken worden gemaakt, en dat die wijken in de buurt van OV-knooppunten gebouwd moeten worden. Mensen kiezen dan makkelijker en sneller voor het openbaar vervoer. 
Olivia heeft een vraag over water en bodem. “Wat zou er gebeuren als de kwaliteit niet in orde is?” “Ja, dat is een wel een ding”, geeft van Dijk toe. “Water lijkt vaak heel schoon, maar zonder dat je het kunt zien zitten er allerlei slechte stoffen in.” En over de bodem gesproken: die zakt en daar moet wel wat aan gebeuren om de kans op overstromingen te verkleinen. “Daarom stemmen we woensdag niet alleen voor de Provinciale Staten, maar ook voor de Waterschappen.” 

Kinderen trappen verkiezingsweek af met persconferentie

Raadspelletje

Daarna wordt van Dijk aan de tand gevoeld over wonen. Eerst even een raadspelletje: “Wie weet hoeveel woningen er in Noord-Holland gebouwd moeten worden?” wil hij weten.
“20.000!” roept een leerling. “Nee, veel meer.” 
“70.000”, roept een ander. “Nee, nóg meer.”
“2 miljoen!” 
“Nou, dat is weer een beetje erg veel.”
“120.000!” 
“Jullie komen in de buurt, maar ik zal het verklappen: het zijn er 184.000.” 

Morris vraagt zich af hoe het komt dat er nu zo weinig huizen worden gebouwd en waarom huizen zo duur zijn. Van Dijk vindt dat Morris een punt heeft en dat we in Nederland wel een beetje hebben zitten slapen. “Als je ziet hoeveel mensen nu een huis nodig hebben, hadden we eigenlijk eerder moeten beginnen met bouwen.” 

Ook over stikstof en Tata Steel stellen de leerlingen kritische vragen. En wat gaat de provincie doen om de stikstofuitstoot te verminderen? De commissaris legt eerst uit dat die discussie vooral in Den Haag wordt gevoerd en dat de provincie die plannen straks moet uitvoeren. In ieder geval is het duidelijk dat er door de poep en pies van dieren, de uitstoot van fabrieken en de bouw van woningen veel stikstof wordt uitgestoten. En daar moet iets aan gebeuren. Bijvoorbeeld bouwen met elektrische machines. 

Kinderen trappen verkiezingsweek af met persconferentie

Stoere gele jeeps

Dat de leerlingen goed op de hoogte zijn over het werk van de provincie blijkt ook wel uit de vraag over wegen. Hoe wordt er gezorgd dat de wegen schoon en veilig blijven? Dat is het werk van onder meer de weginspecteurs. Je herkent ze aan die stoere gele jeeps, waar de commissaris stiekem best zelf weleens in zou willen rijden. 
De leerlingen hebben ook nog wat persoonlijke vragen voor de commissaris. Nim en Rosalie willen weten hoe de cvdK denkt over discriminatie. “Dat vind ik verschrikkelijk! Iedereen is gelijk. Beneden in ons Provinciehuis staat op de muur artikel 1 van de Grondwet en die vind ik heel erg belangrijk. Als mensen discrimineren, dan moeten we opstaan en er wat van zeggen.” 
Stella wil weten wat de commissaris vroeger wilde worden. “Ik wilde chirurg of dokter worden. Maar ik was niet zo heel goed op school toen ik jong was. Ik ben pas wat slimmer geworden toen ik wat ouder werd. Commissaris ben ik een beetje per toeval geworden, toen iemand tegen mij zei: is die baan niks voor jou?” 

Ruzies sussen

Ook over persoonlijke vragen moet de cvdK soms even diep nadenken. Wat is belangrijkste klus die hij heeft geklaard? “Misschien kunt u iets zeggen over ruzies die u heeft moeten sussen”, geeft dagvoorzitter Rick als hint. “Ik hoop in ieder geval dat ik de mensen die straks in deze zaal zitten goed kan laten samenwerken. Want alleen dan kunnen alle problemen die er nu zijn worden opgelost. Ik vind het belangrijk dat als jullie later terugdenken aan jullie jeugd in Noord-Holland, dat het een fijne plek was om op te groeien.” 
En dan is het tijd voor de leerlingen om te gaan stemmen. Dat doen ze niet op een partij maar op 1 van de onderwerpen van de provincie: wonen, duurzaamheid, natuur, verkeer en vervoer, cultuur of water. Wat ze kiezen? Dat mogen ze net als iedere stemgerechtigde in Nederland voor zichzelf houden. Als de stemmen zijn geteld, is wel duidelijk dat het onderwerp natuur de grote winnaar is. 

Kinderen trappen verkiezingsweek af met persconferentie