17 maart 11.15 uur: We sluiten de liveblog.
We sluiten deze liveblog. Het Centraal Stembureau stelt volgende week de definitieve uitslag vast. Houd voor de laatste updates onze website www.noord-holland.nl in de gaten.
De voorlopige uitslag voor Noord-Holland is binnen. Dit is de laatste uitslag die we vermelden in deze liveblog. 43 van de 44 gemeenten zijn geteld. Het Centraal Stembureau stelt volgende week de definitieve uitslag vast.
De uitslag van Purmerend is binnen. BBB krijgt 19,9% van de stemmen, de VVD 12,6% en de PVV en PvdA beiden 9,6%.
De uitslag van Heemstede is binnen. De VVD krijgt daar 23,1% van de stemmen, D66 13,4% en GroenLinks 11,1%.
Ook de uitslag van Zaanstad is binnen. BBB heeft hier 14,8% van de stemmen behaald, PvdA 13,1% en de VVD 10,2%.
De uitslagen van Diemen, Dijk en Waard, Castricum, Den Helder en Beverwijk zijn binnen. De top 3 in die gemeenten is:
De gemeente Amsterdam heeft een voorlopige uitslag bekendgemaakt, na het tellen van 95% van de stemmen. GroenLinks blijft in Amsterdam de grootste partij, in deze voorlopige uitslag staat de partij op 18,2%. De Partij van de Arbeid (15,4%) en de Partij voor de Dieren (11,7%) winnen ten opzichte van de vorige Provinciale Statenverkiezingen. D66 en VVD verliezen, net als alle andere partijen die 4 jaar geleden ook meededen. Volt haalde in de voorlopige uitslag 7,7% van de stemmen, de BBB 5,2% en JA21 3,2%. Kijk voor de complete voorlopige uitslag op de website van de gemeente Amsterdam.
Op dit moment hebben 35 van de 44 Noord-Hollandse gemeenten de stemmen geteld. Het is nog altijd een nek-aan-nek-race tussen BBB en VVD met als inzet de positie van grootste partij. Op dit moment heeft BBB 13,6% van de stemmen en de VVD 13,1%.
Er zijn nog geen uitslagen in Noord-Holland. We sluiten dit liveblog voor vandaag. In de loop van de ochtend plaatsen we een update.
Er zijn nog altijd geen uitslagen van gemeenten in Noord-Holland. Zodra die er wel zijn, plaatsen we ze hier.
Anneke van der Helm-Chandansingh van 50PLUS: "Dit is hartstikke leuk, 4 jaar geleden gaf de exitpoll ook 2,7% aan maar toen waren we samen met de Partij voor de Ouderen van Wil van Soest. Nu hebben we die 2,7% op eigen kracht behaald, dus hier staat een tevreden lijsttrekker. Ik hoop stiekem dat we die tweede zetel erbij krijgen. We hopen dus dat de uitslag flink gaat afwijken richting 3,2%. Dat zou genoeg moeten zijn voor een tweede zetel. Ik kijk ernaar uit."
Daniël van den Berg van JA21: "Ik ben ontzettend blij met dit resultaat. Hieruit blijkt dat de Noord-Hollanders hunkeren naar een rechtse koers. Je ziet overduidelijk dat de huidige besturende partijen hebben verloren. De kiezer heeft laten weten dat het anders moet. En wij hebben dat geluid ook duidelijk laten horen. Ik wil onze vrijwilligers en kandidaten bedanken voor hun tomeloze inzet. En ik ben vooral de kiezer dankbaar dat wij zo'n uitslag konden neerzetten."
Remine Alberts van de SP: "We staan volgens de exitpoll op 1 zetel verlies, dat is jammer en teleurstellend. Toch blijf ik positief en hoopvol dat het morgen anders is. Ik wil de BBB van harte feliciteren, maar deze overwinning betekent ook dat het kabinetsbeleid op zijn donder heeft gekregen. Door deze uitslag moeten ze goed naar zichzelf kijken wat er is misgegaan. Want er is iets goed misgegaan, anders doen mensen dit niet."
De laatste stemmer meldde zich een paar minuten voor 21.00 uur bij stembureau Het Paviljoen in Haarlem. Op de valreep, maar nog net op tijd. Daarna werden de rolcontainers geleegd en is het tellen met 9 man sterk begonnen. Miriam is sinds 1999 stembureau-vrijwilliger. “Ik werkte in die tijd bij de gemeente en ze zaten te springen om mensen,” vertelt ze. En sindsdien heeft ze vrijwel geen jaar overgeslagen. “Ik doe het voor de gezelligheid en het is leuk dat je als een van de eersten de uitslag weet.”
Michel Klein, lijsttrekker van de ChristenUnie: "In het hele land zien we dat de regeringspartijen verliezen, maar het lijkt erop dat wij onze zetel in PS ruim behouden. Daar ben ik heel blij mee. We hebben een mooie campagne gevoerd en feliciteren de BBB. Het is wel afwachten wat deze exitpoll betekent voor de coalitievorming in Noord-Holland."
Marco Deen van de PVV: "Deze uitslag is teleurstellend voor de PVV, de exitpoll laat zien dat we een zetel verliezen. Wij hoopten op zetelbehoud, maar dat lijkt helaas niet het geval. Al is het nog even afwachten natuurlijk. Het is moeilijk voor ons, maar er zijn partijen die nog zwaarder verliezen. Winst voor BBB was wel verwacht, alleen had ik niet gedacht dat die zo explosief zou zijn. Dat is knap. Ook JA21 heeft het goed gedaan."
"Ik ben natuurlijk niet blij. Je doet mee aan de verkiezingen omdat je een verhaal hebt dat naar mijn mening het beste is voor Noord-Holland. En die overtuiging heb ik nog steeds. Partijen die zich richten op het brede belang winnen moeilijker zetels dan partijen die zich richten op 1 specifiek thema. Bovendien spelen landelijke sentimenten een rol. Wij proberen het goede te doen, helaas wordt dat niet altijd beloond", aldus Dennis Heijnen van het CDA.
Ibrahim Ghazi, lijsttrekker van DENK: "Het is een exitpoll, dus we wachten eerst de definitieve uitslag af. Een verklaring voor de uitslag heb ik niet. Ik heb me ook niet bezig gehouden met de andere partijen. De winst van BBB zag ik aankomen. Ik gun het ze van harte."
Amélie Strens, lijsttrekker van D66: Ik ben blij met de campagne die wij hebben gevoerd voor het klimaat en tegen stikstof. Dit is een exitpoll, maar uiteraard van harte gefeliciteerd aan de nieuwe partijen die in de Staten komen. Dat hebben ze gewoon heel knap gedaan."
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bedankte zojuist de ruim duizend mensen die vandaag op een stembureau zaten en zo de verkiezingen mogelijk maakten. Om hen te bedanken bracht hij appeltaarten rond. "Ik merkte de hele dag dat er iets in de lucht hing. Het worden spannende tijden. Ik kijk uit naar de samenwerking met alle nieuwe Statenleden."
Jeroen Olthof van de PvdA: "Hier staat een heel tevreden lijststrekker en ik begin eigenlijk steeds blijer te worden. Van de huidige partijen winnen alleen de Partij voor de Dieren en de PvdA. Als de exitpoll dan voorspelt dat wij er een zetel bijkrijgen kan ik alleen maar blij zijn. Ik ben heel benieuwd hoe het straks gaat uitpakken qua zetelverdeling."
Anouk Gielen van GroenLinks: "4 jaar geleden hadden we een monsterzege en nu houden we 7 zetels over. Dus we zien gelukkig dat het groene, eerlijke geluid behouden blijft. Ik feliciteer de PvdD en PvdA met hun winst. BBB wint fors, maar ik hoop op een coalitie waar het klimaat voorop staat. Want dat is wat ons land nu nodig heeft."
"Dit is een exitpoll, dus we moeten nog afwachten wat de einduitslag gaat worden. Heel spannend. Ben er in ieder geval blij om dat deze exitpoll laat zien dat de VVD is gewaardeerd voor het harde werken van de afgelopen 4 jaar", aldus Esther Rommel.
Ines Kostic, lijsttrekker Partij voor de Dieren: "Geweldig, ik ben superblij. We zijn beloond voor onze al jaren vaste koers. Mensen weten dat ze op ons kunnen vertrouwen. We gaan grootverbruikers in de klimaatcrisis zoals Tata Steel keihard aanpakken. We gaan mensen helpen: boeren naar een duurzame landbouw en stadsmensen in tochtig huis met verduurzamen."
Lijsttrekker Ingrid de Sain van BBB: "De uitslag is boven verwachting. We gingen uit van 4 of 5 zetels, maar zo'n uitslag had ik niet verwacht. Het is slechts een exitpoll, dus we moeten het hoofd koel houden. Maar de partij is er klaar voor. We zijn al sinds 2021 aan het opbouwen en hebben voldoende ervaring in het team."
De NOS liet onderzoeksbureau Ipsos een exitpoll houden in Noord-Holland. Op basis van deze poll wordt BBB de grootste partij in de provincie met 9 zetels. De VVD volgt op korte afstand en zou volgens deze prognose 8 zetels krijgen, GroenLinks en PvdA allebei 7. De Partij voor de Dieren groeit van 3 naar 5 zetels. Kijk voor de complete exitpoll op de website van de NOS.
In Hilversum kan gestemd worden op een bijzondere locatie: de Noorderbegraafplaats. We vroegen mensen hoe dat was en waarom ze gingen stemmen.
Om het harde werk in de stembureaus te belonen, ging commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, langs stembureaus in Badhoevedorp (zijn eigen woonplaats), Zandvoort (circuit Formule 1) Alkmaar en Assendelft. In laatsgenoemd stembureau zijn prokkelduo's actief. Dit zijn mensen met een verstandelijke beperking die vandaag stemmers helpen op het stembureau. Alle stembureaus kregen een heerlijke appeltaart. Bekijk de video.
De NOS bereidt zich voor op de uitzending van vanavond. De camera’s staan klaar. De technische dienst doet de laatste voorbereidingen aan het geluid. Laptops worden geïnstalleerd en gekoppeld aan het grote scherm, waarop tussenstanden worden gedeeld. De regisseur van de NOS zit vanavond in de bus met beeldschermen om tijdens de exitpolls contact te houden met het Provinciehuis in Den Bosch en presentator Youssef Abjij. De eerste exitpoll is om 21.00 uur.
Nog niet gestemd? Dat kan nog tot 21.00 uur vanavond. Tijdens deze Provinciale Statenverkiezingen is er weer een aantal bijzondere stemlocaties. Bijvoorbeeld het Planetarium in Amsterdam. Ook bij het circuit van Zandvoort kan gestemd worden. Voor natuurliefhebbers uit de gemeente Wijdemeren staan de deuren van Fort Kijkuit open. In IJmuiden kunnen inwoners terecht bij het IJmuider Zee- en Havenmuseum.
Het Planetarium in Amsterdam.
Ook de brandweerkazerne van Wieringerwerf heeft een stemlokaal ingericht. Inwoners van Hilversum kunnen stemmen op de Noorderbegraafplaats of in de Grote Kerk. In Den Oever zijn inwoners van harte welkom bij theater Het Vikingschip. Cultuur- en muziekliefhebbers in Haarlem kunnen stemmen in Het Patronaat. Voor Amsterdammers valt er genoeg te kiezen voor wie op een bijzondere plek zijn stem wil uitbrengen. Van kinderboerderij tot Scheepvaartmuseum.
De Noorderbegraafplaats in Hilversum.
Alle stembureaus moeten toegankelijk zijn voor kiezers met een beperking. Denk aan een oprijplank voor mensen in een rolstoel, goede verlichting en vergrote kandidatenlijsten voor mensen met een visuele beperking of stemhokjes met een verlaagd werkblad. Volgens de Kieswet is het alleen toegestaan hulp in het stemhokje te verlenen op grond van een lichamelijke beperking, zoals slechtziendheid of de ziekte van Parkinson. In alle andere gevallen is het alleen toegestaan uitleg te krijgen buiten het stemhokje. Meer feiten en weetjes staan in dit verkiezingsalfabet.
Even binnengluren in mooie gebouwen. Dat kan ook vandaag. Zoals in de bierbrouwerij Wispe in Weesp. Bekijk de video.
Op 11 scholen in Noord-Holland zijn de afgelopen weken scholierenverkiezingen gehouden. Met 3 stemmen verschil werd de VVD nipt de grootste partij, op de voet gevolgd door GroenLinks en D66. De complete uitslag van Noord-Holland is te vinden op de website van de scholierenverkiezingen.
Een bijzondere locatie om te stemmen: het planetarium in Amsterdam. Waarom gaan ze stemmen en hoe hebben ze zich verdiept? Bekijk de video.
Straks meewerken aan de actuele onderwerpen waar de Provinciale Statenverkiezingen over gaan? Solliciteer nu als trainee of bekijk 1 van onze andere vacatures bij de provincie via www.noord-holland.nl/werkenbij. Of meld je aan voor onze vacaturemail.
Met de Grote Verkiezingsshow stoomden De Kiesmannen de afgelopen weken op mbo-scholen in Noord-Holland jongeren klaar voor de Provinciale Statenverkiezingen. En dat viel niet altijd mee. “Wat is er op 15 maart? De Sociale Schalenverkiezingen?”
In de kantine van het ROC Horizon College in Alkmaar was een dag voor de verkiezingen de laatste bijeenkomst. Lees het verslag.
Video: Meer geld voor autowegen of voor openbaar vervoer? Deze vraag stelden we aan inwoners in Opmeer en Hoorn naar aanleiding van de stelling uit de stemhulp MijnStem.
In de podcast Kies maar! gaat presentator Eva Eikhout op zoek naar het verhaal achter de stellingen in de stemhulp MijnStem. Luister hier de vierde aflevering over de stelling: Boeren moeten gedwongen worden uitgekocht.
Een van de eerste stemmers in Badhoevedorp was commissaris van de Koning Arthur van Dijk. Onder toeziend oog van burgemeester Marianne Schuurmans bracht hij zijn stem uit. Ook bedankte hij de vrijwilligers op het stembureau met een appeltaart en legde nog even het belang van stemmen uit aan 2 jonge inwoners van Badhoevedorp.
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bezoekt vandaag een aantal stembureaus in Noord-Holland met heerlijke appeltaart. Die haalde hij gisteren op bij het Appeltaart Imperium in Haarlem. Van Dijk wil zo alle stembureauleden bedanken die zich vandaag inzetten om de verkiezingen goed te laten verlopen.
Welke verkiezingen ook; het is in Noord-Holland inmiddels traditie dat er in de gemeente Castricum ‘s nachts kan worden gestemd. Het stembureau in de Tuin van Kapitein Rommel – een piepklein stadspark met een verenigingsgebouwtje – opent 15 maart om klokslag middernacht. Om “aandacht te trekken voor stemrecht” riep Castricum jaren geleden ‘nachtstemmen’ in het leven. “En om hele vroege forenzen van dienst te zijn”, aldus een woordvoerder. Het levert media-aandacht op en tientallen inwoners die komen stemmen. “Wat leuk was bij een van de vorige keren, was dat iemand die net 18 was geworden hier als eerste voor het eerst kwam stemmen.”
Hoogstwaarschijnlijk staan vannacht ook Arno Reekers en Frans Peperkamp weer te trappelen van ongeduld voor het stemlokaal. Volgens het Noordhollands Dagblad voeren zij telkens een tweestrijd wie de eerste stemmer wordt. Meestal wint Reekers. Ook burgemeester Toon Mans is rond middernacht van de partij. Nachtelijk stemmen in Castricum kan overigens alleen tussen 0.00 en 1.00 uur. “Uit ervaring weten we inmiddels dat het tussen 1.00 en 7.30 uur vrij stil is”, zegt de woordvoerder. “Vandaar dat het stembureau tijdens die uren gesloten is.” De meeste stembureaus zijn 15 maart open van 7.30 tot 21.00 uur. In totaal zijn er in Nederland 9.053 stembureaus voor de Provinciale Statenverkiezingen.
In de podcast Kies maar! gaat presentator Eva Eikhout op zoek naar het verhaal achter de stellingen in de stemhulp MijnStem. Luister hier de derde aflevering over de stelling: Tata Steel moet sluiten, ténzij het bedrijf vergroent.
Noord-Hollanders Teuntje, Mohammed en Carmen gaan voor het eerst in hun leven naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Maar om een goede keuze te maken, hebben ze vooral nog veel vragen over wat de provincie nu precies voor hen kan doen. NH volgde de Noord-Hollanders in hun zoektocht naar de antwoorden. Bekijk de afleveringen op de website van NH. Of stem vandaag om 17.10 uur je televisie af op NH. Haal je dat niet? Kijk dan naar de herhaling elk uur om 10 minuten over het hele uur.
Van ongeveer 1970 tot 2007 werd in Nederland overwegend gestemd met een stemmachine. Dit was overigens niet verplicht. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 raakten de stemmachines echter in opspraak. Er was twijfel of de stemmen wel geheim bleven en over de betrouwbaarheid en transparantie was onenigheid. Sinds 2009 stemmen we daarom weer met een rood potlood. In 2013 deed de Commissie-Van Beek onderzoek of we in de toekomst weer veilig elektronisch kunnen stemmen. De conclusie was van wel, maar de stemmachines zijn vooralsnog niet opnieuw ingevoerd. Meer feiten en weetjes staan in dit verkiezingsalfabet.
Laura, Daan, Lisa en Jobeleen van het jongerenprogramma What's Next onderzoeken wat er speelt onder leeftijdsgenoten in Noord-Holland. Rondom de Provinciale Statenverkiezingen stellen zij thema’s als de wooncrisis en geldproblemen onder jongeren aan de kaak. Bekijk op deze pagina de afleveringen. "Je moet jongeren in de regie zetten."
In de podcast Kies maar! gaat presentator Eva Eikhout op zoek naar het verhaal achter de stellingen in de stemhulp MijnStem. Luister hier de tweede aflevering over de stelling: er moet meer geïnvesteerd worden in het OV, en minder in autowegen.
Video: Hoe denk jij over een kerncentrale in Noord-Holland? Deze vraag stelden we aan inwoners van Den Helder en Texel naar aanleiding van de stelling uit de stemhulp MijnStem.
De stemhulp MijnStem is de afgelopen dagen veel ingevuld. Bijna 350.000 mensen kregen al een stemadvies. Ook de informatiepagina's op onze website worden goed bekeken, al bijna 600.000 keer. De pagina over de stemhulp is het meest populair. Maar ook de pagina met de deelnemende partijen wordt goed bekeken.
Leerlingen van 3 basisscholen uit Noord-Holland onderwierpen commissaris van de Koning Arthur van Dijk vanmorgen aan een vragenvuur tijdens een echte kinderpersconferentie. "Hoe gaat de provincie zorgen dat er minder CO2 wordt uitgestoten?" en "Waarom worden er nu zo weinig huizen gebouwd en zijn ze zo duur?". Hoe de ochtend verder verliep? Dat lees je in dit verslag.
Video: Wat vind je van een burgerberaad? Deze vraag stelden we aan inwoners van Halfweg naar aanleiding van de stelling uit de stemhulp MijnStem.
Kiezers in Noord-Holland hebben woensdag de meeste keuze van alle stemgerechtigden in de provincies. In Noord-Holland doen 23 partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Ook in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg is behoorlijk wat te kiezen. Daar doen 20 partijen mee. In de 3 eerstgenoemde provincies zijn 55 zetels te verdelen, in Limburg 47. In totaal nemen deze keer 227 partijen deel aan de Provinciale Statenverkiezingen. Dat zijn er 48 meer dan in 2019.
In de podcast Kies maar! gaat presentator Eva Eikhout op zoek naar het verhaal achter de stellingen in de stemhulp MijnStem. Luister hier de eerste aflevering over de stelling: er moeten meer woningen gebouwd worden in het groen.
Een groepsfoto hoort er natuurlijk bij na de kinderpersconferentie. De leerlingen bestoken cvdK Van Dijk met vragen als "U wilt minder CO2 uitstoten, maar er moeten nog wel producten worden gemaakt; hoe gaan we dat doen?" En: "Hoe zorgen jullie ervoor dat de wegen veilig en schoon blijven?" Er zijn ook vragen aan leerlingen, zoals aan Sylvie van OBS Hannie Schaft: "Wil je zelf de politiek ingaan om beslissingen te nemen?" Sylvie's antwoord: "Nee, dat niet. Het lijkt me moeilijk om overal een mening over te hebben."
De verkiezingsweek in Noord-Holland begint maandagochtend met de kinderpersconferentie op het provinciehuis. Ruim 120 leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool stellen vanochtend vragen aan de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, over democratie, stemmen en het werk van de provincie. Achteraf stemmen zij over wat zij het belangrijkste onderwerp vinden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Aanwezig zijn basisscholen OBS Hannie Schaft uit Zandvoort, An Nasr uit Alkmaar, IKC de Argonauten uit Haarlem en de kinderraad van de gemeente Haarlem.
Welkom in dit liveblog over de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. We houden u hier op de hoogte van alle activiteiten rondom de verkiezingen en delen woensdagavond hier ook de uitslagen per gemeente. Weet u nog niet zeker op wie u gaat stemmen woensdag? Vul dan de stemhulp MijnStem in. Kijk voor meer informatie op onze verkiezingswebsite.