Muzikaal afscheid van Steinway-vleugel

(10 maart 2023)

Met een concert in Paviljoen Welgelegen nam de provincie donderdag 9 maart afscheid van haar Steinway-vleugel. Het instrument is geschonken aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF).

De zwarte Steinway werd in 2005 gebouwd en in 2008 door de provincie gekocht. De vleugel stond in Paviljoen Welgelegen achtereenvolgens in de Lodewijk Napoleonzaal en de Johan Remkeszaal. Hij werd onder meer bespeeld tijdens lunchconcerten en voor het Prinses Christina Concours. 

Yulianna Beziazychna achter de Steinway-vleugel
Foto: De 9-jarige Yulianna Beziazychna uit Oekraïne speelde in Paviljoen Welgelegen nog 1 keer op de Steinway-vleugel.

Gedeputeerde Staten besloten in 2022 de vleugel te schenken aan het NMF. Het NMF beheert een groot aantal hoogwaardige muziekinstrumenten en geeft ze in bruikleen aan muziektalenten, professionele musici en enkele conservatoria, concertorganisaties en muziekinstituten. Hierdoor wordt de Steinway vaker en voor een groter publiek gebruikt. 

Nieuwe thuishaven

De Davidsbündler Music Acadamy in Den Haag is voorlopig de nieuwe thuishaven van de Steinway. Deze nieuwe academie voor klassieke muziek is mede opgericht door de Oekraïense concertpianiste Anna Fedorova en stoomt getalenteerde jonge pianisten en strijkers klaar voor een carrière in de muziek. Daarnaast werd het instrument de afgelopen maanden al tijdelijk gebruikt door Klassiek in 't Veen in Valthermond (Drenthe). 

Terug op het oude nest

Afgelopen donderdag keerde de vleugel voor 1 keer terug op het oude nest in Paviljoen Welgelegen voor een eenmalig concert. In de Lodewijk Napoleonzaal speelden pianisten Jure Jurakic en de 9-jarige Yulianna Beziazychna uit Oekraïne op de Steinway composities van onder meer Schumann, Debussy en Chopin. “Met de schenking aan het Nationaal Muziek Instrumentenfonds hopen we dat grote groepen mensen kunnen blijven genieten van het bijzondere geluid van deze vleugel”, sprak commissaris van de Koning Arthur van Dijk. 

Pianisten Jure Jurakic en Yulianna Beziazychna spelen op de Steinway-vleugel.
Foto: Pianisten Jure Jurakic (rechts) en Yulianna Beziazychna samen achter de Steinway-vleugel.