TechCourt maakt snelle stap naar baan in de energietransitie mogelijk

(24 maart 2023)

Met Techcourt NHN kunnen kandidaten vanaf nu in 3 maanden de basisbeginselen van de installatie- en elektrotechniek leren.

Na deze 12 weken is de kandidaat in staat om een vervolgtraject in te gaan bij een van de (praktijk)opleiders, of wordt de kandidaat direct bemiddeld naar een (betaalde) baan. Techcourt, het laagdrempelige voorschakelprogramma richting de installatie- en elektrotechniek, is er voor alle werk(zoek)enden mét of zonder uitkering. 

Praktijkleren

Praktijkleren is al succesvol op diverse plekken in Noord-Holland Noord. Wat ontbrak was een zeer toegankelijk en kortdurend traject waarbij potentiële kandidaten de werkzaamheden kunnen ervaren van beroepen richting de energietransitie. Het maakt dan ook niet uit wat hun achtergrond, afkomst of opleidingsniveau is. Het gaat om de ervaringen die een kandidaat opdoet en het inzicht in de baankansen die het werk met zich meebrengt.

TechCourt maakt snelle stap naar baan in de energietransitie mogelijk

Krachten gebundeld

Onderwijs, overheid en ondernemers bundelen hun krachten om mensen te enthousiasmeren voor een baan in de techniek- en energiesector. Het is bijvoorbeeld de eerste keer dat Praktijkschool Westfriesland van Stichting Trigoon haar arbeidstrainingscentrum (ATC) inzet samen met de dienstverlening van het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord (WSP-NHN) en Installatiewerk Noord-Holland (IWNH).

Daarnaast kan de instroom van kandidaten vanuit diverse organisaties komen zoals het onderwijs (voortijdige schoolverlaters), de overheid (UWV en WerkSaam Westfriesland) of zij-instroom vanuit het bedrijfsleven; via WIJ Techniek en de Westfriese Bedrijvengroep (WBG). 

Iedereen kan meedoen

De provincie Noord-Holland is erg enthousiast over deze ontwikkeling. Ilse Zaal, gedeputeerde Arbeidsmarkt & Onderwijs: “In het ‘Manifest Werken en Ontwikkelen’, samengesteld met 160 betrokkenen uit de provincie, gaat ook aandacht uit naar praktijkleerlocaties: iedereen doet mee en doet ertoe. We draaien het systeem om en kijken naar wat mensen wél kunnen. Wie ben je en wat breng je mee? Dat is het startpunt voor skills-ontwikkeling. Dat betekent dat je op campussen kan ontdekken wie je bent, maar vooral gewoon kan meedoen. En zo kan iedereen die belangstelling heeft voor leuk werk, bij werkgevers die je hard nodig hebben, aan de slag en lever je bovendien een bijdrage aan allerlei maatschappelijke opgaven zoals de woningbouw en de energietransitie”

Meer informatie? Neem dan contact op met Projectleider Roy Huisman via 06 - 1564 19 16 of kijk op het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid.