Een trofee en een hulplijn voor de Beloftewinnaar

De feestelijke finaleavond van de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland staat voor de deur. 17 mei vallen in PHIL. Haarlem 4 bedrijven in de prijzen.

De eretitel levert vaak meer op dan een tastbare trofee. Ruben van Pelt en Maurits Tiethoff kunnen erover meepraten. Hun online stomerij en wasservice Dobbi werd in 2021 uitgeroepen tot De Belofte; het meest veelbelovende bedrijf van de provincie Noord-Holland. Dobbi haalt kleding op bij klanten om het te reinigen en binnen 72 uur terug te brengen. De Hilversumse onderneming heeft ook ruim 1.750 servicepunten bij supermarkten en winkels in heel Nederland.

Een trofee en een hulplijn voor de BeloftewinnaarRuben van Pelt van oud-Beloftewinnaar Dobbi.

“Voor de Ondernemersverkiezing werd ons bedrijf helemaal doorgelicht”, vertelt Van Pelt. “Goed, want daar leer je van. De winst deed ook veel voor het team. Iedereen werkt heel hard en als dat dan uitmondt in een prijs, geeft dat een enorme boost. Het bevestigde ook dat we met het bedrijf de goede richting op gaan. Een prijs laat klanten zien wat jouw bedrijf onderscheidt van de rest. Het neemt twijfel weg en komt de geloofwaardigheid altijd ten goede.”

Ook vóór 2021 was Dobbi’s prijzenkast al aardig gevuld. Zo werd de startup gekroond tot meest innovatieve stomerij ter wereld en 2 keer tot beste stomerij van het land. Van Pelt: “Dankzij die prijzen is ons bedrijf volwassener geworden. Inmiddels zijn we marktleider op de particuliere stomerijmarkt.” 

Gas geven of remmen?

Met de opgedane ervaringen hoopt Van Pelt collega-ondernemers te helpen. Hij wordt mentor van De Belofte van 2023. “Hoe ik die rol ga invullen, ligt aan de behoefte van de winnaar. Aan mezelf merkte ik in de beginjaren vooral dat ik graag wilde reflecteren. Waar moeten we gas geven; waar remmen we? Die vragen hielden me bezig. De afgelopen jaren heb ik heel veel geleerd; óók van de adviezen die ik niet opvolgde. Achteraf waren die tips wel degelijk waardevol. Maar je kunt niet met alles iets doen. Er komt zó ontzettend veel op je af in een startup.” 

Inspiratie is in ieder geval nooit ver weg. Van Pelt haalt het vaak uit zinnetjes die hij opvangt. “Laatst hoorde ik een mooie in een podcast van Theo Maassen. Een docent zei vroeger altijd tegen hem: ‘je moet dingen preciezer maken, Theo’. Stel dat je in een spijker bent gestapt. Dan is de kunst om die ervaring zo precies mogelijk te beschrijven. Was het een grote spijker? Wat voelde je precies toen je erin stapte? Alleen pijn of ook andere dingen? De zin ‘je moet dingen preciezer maken’ bleef hangen en ik probeer dat dan direct toe te passen in mijn werk. Hoe kunnen we nog preciezer maken wat we van ons team verwachten? Hoe kunnen we onze technologie nog preciezer maken om processen te optimaliseren? Dat is moeilijk, maar ook leuk en uitdagend.” 

Blinde vlek

En er waren meer eenregelige inzichten. ‘Het belang van een goede cashflow’ bijvoorbeeld. Oftewel: Heel zuinig zijn met de euro’s die je als bedrijf uitgeeft. “Een ongelooflijk moeilijke balans is dat”, zegt Van Pelt. “Omdat je niet altijd weet of je keuzes goede keuzes zijn. Doordat je zélf het meest gelooft in je eigen bedrijf ontstaat vaak een blinde vlek. Het is belangrijk om daar actief naar op zoek te gaan. Daarom is rapporteren zo belangrijk. Startups willen heel erg vooruitwerken en reporting is terugkijken. Maar juist daar leer je van. Het dwingt je je data op orde te hebben.” 

Van Pelt hamert ook op een goede werk-privé-balans. Zijn mantra: goed voor jezelf zorgen is goed voor je brein zorgen. Dáár moet je immers week-in week-uit mee presteren. 1 keer per jaar gaat hij daarom 3 weken aaneengesloten op vakantie. Om ‘helemaal uit te checken’. “Werk is topsport. Sporters zijn altijd bezig met gezonde voeding, beweging en een goede nachtrust. Logisch, want stress verlamt en dat wil niemand. Ik ben een betere ondernemer geworden sinds ik meer focus op mijn privébalans. Juist tijdens rustmomenten ontstaan vaak ideeën.” 

Een trofee en een hulplijn voor de BeloftewinnaarDe trofee voor de beste ondernemingen van Noord-Holland.

Sparren en spuien

Beweging draagt ook bij aan de band tussen de eigenaren. Vanuit hun kantoor lopen ze vaak het nabijgelegen natuurgebied in om te sparren en spuien. Rondjes voor de relatie. “Als partners moet je altijd zorgen dat je goed op 1 lijn blijft”, zegt Van Pelt. “Trammelant tussen de eigenaren kan enorm bepalend zijn in een bedrijf. Maurits en ik ondernemen nu 5 jaar samen en zijn ontiegelijk goede vrienden geworden. Zakelijk en persoonlijk willen we die dynamiek goed houden. Dat betekent: veel praten, elkaar helpen en afspraken maken over wie wat oppakt. Harder werken is meestal niet de oplossing voor uitdagingen. Het gaat veel meer om praten, luisteren en steeds weer die resetknop vinden. Tegenwoordig hebben wij aan 1 woord genoeg.”

Aan ambities geen gebrek. Dobbi wil de hele textielketen helpen verduurzamen. Het bedrijf stort zich nu ook op de inzameling van tweedehands textiel via het eigen netwerk. “Wij willen de levensduur van textiel verlengen. Door ons af te vragen hoe we ons bedrijfsmodel konden inzetten voor een hoger doel, ontstond dit idee. Het is duurzaam, innovatief en zorgt voor logistieke optimalisatie.” ‘Altijd vooruit bewegen’ zit volgens Van Pelt in het Dobbi-dna. “Elke verbetering is er één. Als een rij bij het koffiezetapparaat zorgt voor frustraties: vervang dan het apparaat.” Is ‘blijf altijd in beweging’ dan dat ene zinnetje dat de mentor straks meegeeft aan de Belofte-winnaar? “Misschien wel. Je bent er nooit; je kan altijd weer iets leren.”  

Ook stemmen?

Op deze pagina kan iedereen stemmen op de Beste Onderneming van Noord-Holland. De stembussen voor de Publieksprijs sluiten 17 mei om 12.00 uur.